Nieuws15 april 2019

Verhalensessie voor HannaH

Om input te krijgen voor de nieuwe voorstelling HannaH (over polarisatie, groepsvorming en uitsluiting) organiseren de schrijver en de educatiemedewerker van Theater AanZ verschillende verhalensessies met leerlingen uit het VO. Buiten dat het fantastisch materiaal oplevert, raakt het ook de noodzaak voor het maken van deze nieuwe opvolger van Lokaal G1.25.

Afgelopen week keken 28 enthousiaste leerlingen naar de vier foto’s van de personages; Liza, Lars, HannaH en Omar. De personages hebben een diverse culturele achtergrond en zijn hetero (Omar en Liza) en homo (Lars en HannaH). Ideeën en meningen over cultuur, geloof, huidskleur, liefde en gender vliegen over en weer. Volgens de leerlingen zijn ze alle vier hetero.

Net voordat ze aan het einde van de sessie mogen kiezen bij wie ze aan tafel gaan zitten, komen ze er achter dat Lars en HannaH homo zijn. Alle meiden schuiven aan bij Liza, de jongens bij Omar en 3 verdwaalde jongens belanden per ongeluk bij HannaH. De tafel van Lars blijft leeg. De leerlingen wordt gevraagd om zich heen te kijken hoe de groepen verdeeld zijn en even wordt het stil….. Iedereen kijkt naar de lege tafel. Je ziet dat sommigen iets doorhebben, dat ze schrikken. ‘Was dat die tafel van Lars?’ vraagt een leerling. ‘Ooh, dat is wel zielig, dat daar niemand is gaan zitten.’ De jongen staat op. ‘Ik ga toch daar zitten, ik wil niet dat hij alleen is.’ Als enige schuift hij aan bij de tafel van Lars. De rest van de klas kijkt, ze vinden het goed wat hij doet maar niemand volgt hem.

Op naar de volgende verhalensessie.

 


15 maart 2019

'...voor eeuwig op mijn netvlies...'

Minister van Emancipatie, Ingrid van Engelshoven: ‘Er was dit jaar één ontmoeting die denk ik voor eeuwig op mijn netvlies blijft.’

Op 14 maart is de Voortgangsrapportage Emancipatie naar de Tweede Kamer gestuurd. In dit document staat de voortgang beschreven van het emancipatiebeleid zoals beschreven in de Emancipatienota 2018-2021, Principes in praktijk. 

In deze rapportage is er veel aandacht voor Theater AanZ; zowel minister Van Engelshoven als student Stef vertellen over hun ervaringen bij de voorstelling LEEF!. Wij zijn trots dat ons werk gezien, gehoord en erkend wordt door de minister en door Stef en we zijn blij dat deze erkenning op zo een mooie manier uitgedragen wordt. 


15 maart 2019

Videoboodschap van Stef

"Mijn ideale wereld is dat je gewoon op straat je vriend of vriendin een zoen kunt geven en dat je door iedereen geaccepteerd wordt.", aldus Stef, in de videoboodschap die hoort bij de voortgangsrapportage emancipatie van maart 2019.


26 februari 2019

Welkom Martine!

Theater AanZ

Met de start van de nieuw te maken voorstelling HannaH heeft Theater AanZ een nieuwe productieleider. Graag stellen wij Martine Temmink voor!

‘Met theater de wereld een klein beetje mooier maken. Voor en door alle bezoekers én medewerkers. Dat is waar ik na mijn afstuderen aan de bachelor Leisure Management (2016) mijn werk van heb gemaakt. Graag stel ik me voor! Martine Temmink is mijn naam en ik ben 25 jaar jong. Ik ben als ZZP-er aan het werk in productie, marketing en communicatie van theatervoorstellingen onder de naam ‘Martine Maakt Mooie Momenten’. Het positieve gevoel dat ik krijg van theater wil ik doorgeven, dit is mijn intrinsieke motivatie! Theater maakt dat emoties worden ervaren en gedeeld, onderwerpen bespreekbaar worden, gedachten veranderen en een beweging in gang kan worden gezet. Naast mijn werk bij Theater AanZ werk ik bij Jongerentheatergroep KRANG (Diepenheim) waar ik de productieleiding en communicatie verzorg. KRANG maakt interactieve theatervoorstellingen van films met jongeren op bijzondere buitenlocaties. In onze voorstellingen worden altijd actuele maatschappelijke thema’s verwerkt.‘


6 januari 2019

Even voorstellen: Maiko Zimmer

Stil Verdriet

Hoi! Ik ben Maiko Zimmer. Ik zit op dit moment in mijn afstudeerjaar van de opleiding Docent Theater aan ArtEZ in Zwolle, en ik loop nu mijn eindstage bij Theater AanZ. 

In mijn derde jaar van de opleiding heb ik veel ervaring opgedaan binnen het sociaal-artistieke werkveld, en vanuit daar ben ik hier terecht gekomen. Ik heb veel sociaal-artistieke voorstellingen gezien, maar wat mij vaak opviel, en wat ik erg jammer vind, is dat deze voorstellingen vaak ‘veel sociaal, weinig artistiek’ zijn. Op sociaal vlak zijn de voorstellingen heel sterk, maar de artistieke kwaliteit ligt niet heel hoog. 
Bij Theater AanZ is dat anders, en daar ben ik erg door gefascineerd. Hier liggen de sociale én artistieke kwaliteit op één heldere lijn, en daar word ik als toekomstig theatermaker heel blij van. 

Op dit moment loop ik mee met het proces van één van de nieuwe projecten van Theater AanZ: Stil Verdriet, waarbij ik het project van verschillende kanten meekrijg. Ten eerste ben ik een van de spelers/ervaringsdeskundigen, en we zijn nu elke vrijdag bezig met vooronderzoek. We onderzoeken samen wat het voor ons betekent om christen te zijn, wat het voor mij betekent om christen en homo te zijn, en wat er wel en niet gezegd mag worden binnen de christelijke geloofsgemeenschap. Daarnaast ben ik als stagiair ook bezig met de andere kant van zo’n project: zo moet er een projectplan worden opgesteld, moeten er subsidies worden aangevraagd en scholen worden benaderd. Om zo’n nieuw project van alle kanten mee te maken, en om nu ook zelf te kunnen onderzoeken hoe de sociale en artistieke kwaliteit gelijk kunnen zijn aan elkaar, is ontzettend bijzonder en echt heel leerzaam. 
 


6 december 2018

Provincie Gelderland steunt HannaH

Deze week heeft Provincie Gelderland de subsidies toegekend aan 33 grote en 26 kleine culturele producties en festivals. Daarmee stimuleert de provincie het culturele aanbod in Gelderland. En Theater AanZ is één van de gelukkigen, we krijgen steun voor de nog te maken theatervoorstelling 'HannaH'.

We zijn er natuurlijk ontzettend blij mee, want deze subsidie brengt ons weer een stapje dichterbij HannaH. Want we hopen deze gekoesterde droom ook snel te kunnen gaan uitvoeren. Het is onze droom, maar ook op veler verzoek van scholen gaan we ‘HannaH’ maken. Een voorstelling natuurlijk over seksuele en genderdiversiteit, maar waarmee we een stap verder gaan, het gaat ook over polarisatie, vooroordelen en de angst voor de 'anders-zijnde'.

Een tip van de sluier: De belangrijkste inspiratiebron voor de voorstelling ‘HannaH’ is de voorstelling Nanette (2018) van HannaH Gadsby. Dit is een comedyshow over haar persoonlijke leven als lesbische vrouw in een homofobe wereld waarmee ze een radicaal, verpletterende en emotionele dreun achterliet. Met de titel ‘HannaH’ wil Theater AanZ een ode brengen aan deze fantastische, kwetsbare en gedurfde theatermaker die met haar voorstelling eigenhandig de grenzen van haar kunstvorm heeft verlegd. En voor diegene die haar show nog niet bewonderd hebben; ga alsjeblieft kijken! Te zien op Netlix.


29 november 2018

Geen Gezicht, de allerlaatste...

Theater AanZ

En daar gaan ze dan, na 325 voorstellingen gespeeld te hebben door het hele land, voor misschien wel 30.000 studenten. Het is gezien, het is gehoord, en wij hebben genoten! Dank, lieve Melissa, Roxane en Said. Wat hebben jullie het goed gedaan.

De allerlaatste voorstelling Geen Gezicht mochten we spelen bij ROC van Twente Het was prachtig, veel betrokken studenten, mooie vragen en op het einde, welverdiend, een staande ovatie!


4 april 2018

Reisgezelschap Kunst & Maatschappelijke inclusie

Theater AanZ is aangehaakt bij het reisgezelschap Kunst & Maatschappelijke inclusie. Dit reisgezelschap onderzoekt sociaal-artistieke samenwerkingen, met steeds de leefwereld van mensen als uitgangspunt. 

Ook biedt Theater AanZ de ruimte als leerwerkpraktijk voor studenten van o.a. HAN (Hogeschool Arnhem-Nijmegen) en ArtEZ (Hogeschool voor de Kunsten Arnhem) waar ze de verbinding tussen het sociaal en artistiek domein leren maken.


18 december 2017

Afscheid van ID

Theater AanZ

Op 18 december 2017 speelde ID, over de vrijheid jezelf te durven zijn voor de allerlaatste keer.

We waren te gast in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel, waar we voor 175 2e jaars leerlingen voor de allerlaatste keer de verhalen van Sandro, Suus, Mischa en Barbara hebben verteld, waar het publiek ademloos toegekeken heeft en waar onze spelers de wereld weer een stukje mooier hebben weten te maken. Nu vliegen deze mooie spelers uit naar nieuwe avonturen en kijken we heel blij en tevreden terug op ruim 80 voorstellingen die we sinds januari 2016 hebben mogen laten zien. 


26 juni 2016

Theater AanZ wint Annie Brouwer-Korf Prijs

Tijdens het Midzomergrachtfestival is Theater AanZ uitgeroepen tot de winnaar van de Annie Brouwer Korf Prijs 2016. Sinds 2007 wordt deze LHBT-emancipatieprijs, vernoemd naar de toenmalige burgemeester Annie Brouwer-Korf, uitgereikt. De prijs bestaat uit een bedrag van € 5.000,-.

Theater AanZ speelt sinds 2011/2012 theatervoorstellingen op het voortgezet onderwijs en MBO in Utrecht. Zij werkt nauw samen met gemeente Utrecht om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk scholen de acceptatie van seksuele diversiteit bevorderen. Met de voorstelling ‘ID, over de vrijheid jezelf te durven zijn’ richt Theater AanZ zich op een breder thema: genderdiversiteit. Met het geldbedrag wil AanZ lerarenopleidingen en Pabo’s van de Utrechtse hbo’s financieel tegemoet komen als zij ID inzetten voor hun studenten. Het doel is zoveel mogelijk toekomstige onderwijs- en welzijnsprofessionals te bereiken, zodat zij zich (nog) beter kunnen inzetten in het creëren van een sociaal veilige leeromgeving voor genderdiverse jongeren, leerlingen, studenten. Hiernaast worden zij begeleid in het vormen van hun eigen standpunt ten aanzien van genderdiversiteit, als persoon en als professional.

Marian van Hoof en Jolanda de Groot (zakelijk en artistiek directeur), tijdens de uitreiking; “We bestaan dit jaar 10 en wat een prachtig cadeau is dit! En van die 10 jaar spelen we al 7 jaar op de Utrechtse scholen. Onze nieuwste voorstelling ID, over de dynamiek in genderdiversiteit, zal met dit prachtige geldbedrag ingezet gaan worden op de hbo pabo en lerarenopleidingen. Want waar kun je beter beginnen dan op de basisscholen.’