Stil Verdriet

'Want wij zijn in de war. In de war omdat binnen het geloof nog altijd negatief wordt gesproken over seksuele diversiteit, in de war na het uitkomen van de Nashville-verklaring, in de war omdat God zich persoonlijk helemaal niet meer lijkt te mengen in deze discussie. We zijn in de war omdat we twijfelen, omdat we soms zelf niet weten wat we moeten geloven en omdat we niet weten aan welke kant we moeten staan.'

‘’Ik weet te goed hoe moeilijk het is om niet gekwetst te worden. Ruimte creëren is moeizaam, en het vraagt tijd. Ik hoop voor jou en je collega’s dat je volhoudt en je laat bemoedigen door kleine stapjes. Ik waardeer het in elk geval erg dat jullie dit proberen, je helpt er anderen mee. En het doet recht aan wie je bent, als mens van God. Ik wens jullie zijn zegen!’'

Delia Kloekke-Dorst, docente VO

Over de voorstelling

Stil Verdriet: homo en christen. Hoe dan?

"Wij zijn jong en we zijn christen. We geloven in God, in Jezus’ liefde voor elkaar, en willen leven op zo’n manier dat God er toch nog wel een beetje blij van wordt. De enige vraag is: hoe dan? Want wij zijn in de war. In de war omdat binnen het geloof nog altijd negatief wordt gesproken over seksuele diversiteit, in de war na het uitkomen van de Nashville-verklaring, in de war omdat God zich persoonlijk helemaal niet meer lijkt te mengen in deze discussie. We zijn in de war omdat we twijfelen, omdat we soms zelf niet weten wat we moeten geloven en omdat we niet weten aan welke kant we moeten staan. Daarom willen wij, samen met Theater AanZ, een voorstelling maken over deze verwarring.”(tekst uit het verzoek van Maiko, Elske en Karen, spelers en ervaringsdeskundigen in de voorstelling Stil Verdriet)

Stil Verdriet wordt een voorstelling speciaal voor leerlingen in het protestants-christelijk voortgezet onderwijs, over homoseksualiteit binnen het christelijk geloof. Hoe ga je als jonge christen met homo’s om? Wat als je zelf homo én christen bent? Gaat dit samen, of toch niet? Wordt het 'stil verdriet' of wordt het een omarming met respect voor elkaar?

Sinds 2006 speelt Theater AanZ haar voorstellingen, over seksuele en genderdiversiteit, op scholen door heel Nederland. Toch merken we telkens weer dat we het christelijk onderwijs moeilijk binnen komen. Met persoonlijke verhalen van de spelers in de voorstelling Stil Verdriet hoopt Theater AanZ daar verandering in te brengen. In het licht van de Nashville-verklaring is een voorstelling als deze belangrijker dan ooit, en zijn we dan ook extra gemotiveerd om deze uitdaging aan te gaan! Wij hopen dan ook dat we een groot draagvlak zullen vinden voor het maken van deze voorstelling en dat we vanaf september 2019 definitief kunnen starten met het uitvoeren van dit hoopvolle plan.

We houden u op de hoogte.
 

Stil Verdriet is geschikt voor leerlingen 3e en 4e jaar Protestant-Christelijke voortgezet onderwijs alle niveau's en lerarenopleidingen. 

Theater AanZ

Elske Boersma

In 2015 begon Elske Boersma vol enthousiasme aan haar opleiding Docent Theater aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Zowel spelend als makend weet Elske haar visie op de wereld, op een energieke manier over te brengen op haar doelgroep: jongeren, christenen maar bovenal mensen.

De afgelopen vier jaar ontdekte zij wat theater voor haar moet zijn: “Theater is voor mij muziek in mijn oren, lopen door een stad en alle toevalligheden bewonderen. Theater is samenkomen in de breedste vorm van het begrip. Een ontmoeting van de ideeën van de maker met het publiek en de spelers. Maar ook de ontmoeting tussen spelers onderling.”

 


Theater AanZ

Karen Savert

Karen Savert begon in haar jongere jaren met het spelen van theater. Dit vooral omdat haar broer, waar ze tegenop keek, dit deed en ze dacht dat staan op het podium wel leuk was. Dit bleek te kloppen en de liefde voor theater ontstond en ontwikkelde zich steeds verder. In 2019 zal ze afstuderen aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten als docerend theatermaker.

“Hoewel het bij mij begon met de lol die het mij gaf, ben ik steeds meer de noodzaak en de mogelijkheden gaan zien. Theater is een mooie vorm om jezelf en anderen aan het denken te zetten en om met elkaar in gesprek te gaan. Het helpt je om iets vanuit een ander perspectief te zien.” De lol is waar het voor Karen allemaal bij begon en humor is voor haar nog steeds erg belangrijk in theater. “Laten we vooral nadenken met een lach op ons gezicht.”


Theater AanZ

Maiko Zimmer

Maiko Zimmer studeert in 2019 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten als docerend theatermaker. “Voor mij was de kracht van theater altijd het creëren van een fictieve wereld waarin je je als publiek even lekker helemaal kan verliezen. Dat is het voor mij nog steeds wel, maar daarnaast ben ik ook theater met een sociaal karakter steeds meer gaan waarderen; theater over de identiteit van jongeren en actuele thema’s die onder hen spelen.”

Artistieke kwaliteit staat hierbij voor Maiko voorop, met af en toe het liefst toch wel een vleugje fantasie. “Verder ga ik er goed op als er een lekkere beat onder zit; goeie muziek gecombineerd met mooie beelden, dan heb je me snel te pakken.”


Speeldata

Stil Verdriet is op dit moment in ontwikkeling. Tussen januari en juni 2019 is er een vooronderzoek, met onder andere denktank-bijeenkomsten en workshops met leerlingen en docenten uit het protestants-christelijk voortgezet onderwijs. De inhoudelijke input die voortvloeit uit deze workshops verwerken we in de voorstelling Stil Verdriet.

Als alles goed gaat, dan wordt tussen september en december de voorstelling daadwerkelijk gemaakt. De première zal in december zijn. De verwachting is dat de eerste 20 voorstellingen in het voorjaar van 2020 gespeeld worden.

Meer weten? Mail dan gerust met Maiko Zimmer via projecten@theater-aanz.nl
 

Geef je reactie

Heb je één van onze voorstellingen gezien en wil je een reactie of opmerking geven? Dat kan, ook anoniem, via dit reactieformulier.

Ik ben:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.