Nieuws24 oktober 2022

KAATJE in de krant

KAATJE toert sinds mei van dit jaar door het land en dat blijft niet onopgemerkt. 

In De Gelderlander verscheen op 21 september een prachtig artikel. Ook in regio Rivierenland verscheen op 31 oktober dit artikel 'wegens succes geprolongeerd'  (wat natuurlijk geweldig is!!)

KAATJE toert ook door Gemeente West-Betuwe en deze toer is ook vastgelegd in een artikel van Omroep Gelderland en een artikel van SRC
Ook in De Gelderlander Regio Rivierenland verscheen op 31 oktober dit artikel 'wegens succes geprolongeerd'  (wat natuurlijk geweldig is!!)

Met dank aan Joske van Dulmen, pedagoog en docent Pabo Hogeschool Utrecht, besteedt vakblad De Pedagoog in haar oktober uitgave ook aandacht aan KAATJE. 


11 oktober 2022

Donderdag 3 november: DAVID in De Grote Kerk in Den Bosch

Na de Regenboogviering van 15 oktober ontvangt de Grote Kerk in Den Bosch op donderdagavond 3 november Theater AanZ met de voorstelling DAVID, op initiatief van de Grote Kerk en RADAR en dit wordt mogelijk gemaakt door Pride Donatie Fonds. DAVID gaat over geloof, liefde en seksuele diversiteit. 
 
Over DAVID
In deze theatervoorstelling ontmoet je David, zijn vrienden en familie. David speelt in een band, samen met zijn beste vriendin Margje en zijn zus Lea. Als op een avond tijdens een repetitie Timo, de nieuwe buurjongen van Margje, verschijnt zet dat Davids leven op zijn kop. Door de komst van Timo kan David niet langer om zichzelf heen. Maar wat gaat dat betekenen voor zijn vriendschap met Margje, voor zijn zus Lea en voor zijn ouders én voor zijn liefde voor God en voor de kerk.

DAVID is een verhaal over een kloppend hart en een vlinderend gevoel. Een verhaal over angst, liefde, dapperheid, schuldgevoel en vrijheid. DAVID gaat over trouw zijn aan jezelf, je geloof, je familie en je vrienden. Wat als je homo én christen bent? Gaat dat samen? Of toch niet? Wordt het stil verdriet of elkaar omarmen?
 
Centraal in deze voorstelling is het universele verhaal over het al dan niet durven te uiten van jouw worsteling of geheim, over het delen van jouw binnenwereld en over hulp durven te vragen. Is dat niet wat we allemaal willen? Durven te praten over een geheim of over hetgeen waar jezelf moeite mee hebt, om daarna te vragen; 'Help me?'. DAVID geeft niet de antwoorden, maar helpt om met elkaar het gesprek aan te gaan en elkaar te bevragen. Respect voor elkaars opvattingen staat voorop.
 
Gesprek over gender en seksuele diversiteit
De Protestantse Gemeente van ’s-Hertogenbosch geeft podium aan deze voorstelling. Ze vindt het belangrijk dat het gesprek over gender en diversiteit in een sfeer van openheid en vertrouwen gevoerd moet kunnen worden, omdat het om mensen gaat.

Reserveer alvast een plaats
DAVID is gratis toegankelijk mits je je even aanmeldt via y.delege@radar.nl. (dit vanwege de beperkte capaciteit)
 
Dag: Donderdag 3 november
Tijd: 
o    Inloop 19.15 uur
o    Start voorstelling 19.30 uur
o    Einde voorstelling 21.00 uur
o    Informeel napraten
Adres:   Kerkstraat 20 – Den Bosch

Deze bijeenkomst is op initiatief van De Grote Kerk en RADAR. Het Pride Donatie Fonds maakt deze bijeenkomst mede mogelijk. Lees meer over dit mooie lokale fonds via deze link.

Theater AanZ

4 juli 2022

Mooie laatste voorstelling Bij mij thuis in Rheden

Voor een allerlaatste keer speelde Janine, Rodee en Maiko hun voorstelling Bij mij thuis in wel een hele speciale omgeving. Het werd een prachtige zomerse buitenvoorstelling op het Krajicek Playground in Velp Zuid.

Rheden.Nieuws was erbij en maakte deze reportage

Met deze voorstelling sluiten we ook een geweldige periode af en danken Marijn Swarte van Cultuurbedrijf RIQQ voor al het enthousiasme en betrokkenheid.Wat ons betreft: op naar de volgende!

Theater AanZ

13 mei 2022

PREMIERE KAATJE

Feestelijk en onder grote belangstelling ging KAATJE afgelopen woensdag in première in Lindenberg Cultuurhuis. 

Jolanda de Groot en Ingrid Peters namen het publiek mee in hoe deze sociaal-artistieke theaterproductie tot stand is gekomen. Voorafgaand aan de voorstelling deelde Lizzie haar persoonlijke verhaal en lichtte Rob Kuijpers het proces van scheiden vanuit het perspectief van de ouders toe. Direct na de voorstelling was het woord aan Carolien Ruoff en Erik Derks om meer te vertellen over het educatieve pakket en de begeleiding op scholen.

Initiatiefnemers Theater AanZ en Sterker sociaal werk konden zich geen betere première en daarmee ook meteen de start van de toer wensen. We zijn overdonderd door de mooie, openhartige en enthousiaste reacties die we hebben mogen ontvangen. KAATJE raakt, ontroert, maakt je aan het lachen en zorgt soms ook voor een traantje. 

Dank aan iedereen!

Graag delen we deze fotocarroussel met je om nog even na te genieten. 


29 maart 2022

Blog over LUCY

In deze gastblog van Stichting School & Veiligheid vertelt Hester Klein Tijssink (communicatie & acquisitie van Theater AanZ) over het potentieel van theater voor het onderwijs. “Met onze voorstellingen willen we een stem geven aan vooral jonge mensen voor wie liefde en erkenning niet vanzelfsprekend zijn.”


4 november 2021

"Achter woorden en gebaren een explosie van emoties."

Vanuit het project Stil Verdriet speelde DAVID bij het Lauwers College in Grijpskerk. Docent George Stavorinus schreef deze impressie:

"Met klas 3 doe ik bij Godsdienst/Levensbeschouwing een project over diversiteit. Ook als onderdeel van burgerschap.

Hiervoor hebben de leerlingen een gastles gehad van twee jonge mensen van 20 jaar namens de organisatie Homo in de klas. Tijdens deze les vertelden ze over hun leven en hoe het was om te vertellen dat ze geen hetero waren. Leerlingen konden vragen stellen aan de gastdocenten.

Theater AanZ kwam op school om, in het kader van het project Stil verdriet, de voorstelling David te spelen, met 4 acteurs. De voorstelling zit vol spanning. Spanning door taal, het lijf en door wat niet uitgesproken werd, maar wel voelbaar was. Dat kwam op een bepaald moment naar buiten toen David riep: ”Maar mag ik dan niet mezelf zijn”?

Achter woorden en gebaren een explosie van emoties. Blijdschap, verdriet, onderdrukken, alleen zijn, verwarring, eenzaamheid, rouw, liefde. Over alleen zijn en samen willen zijn. Over de onmogelijkheden door onbegrip, over verwachtingen die je niet kan waarmaken. Over iets wat er wel is, maar er niet mag zijn. Over oordeel, kerk, God, familie en heel veel liefde onderling, waarbij die liefde bijna niet het onbegrip kan bevatten en waar het lijkt of mensen van elkaar verwijderen. Een voorstelling over loyaal willen zijn aan je opvoeding, maar dat dat niet kan, omdat het zo zeer doet je anders voor te doen. Over het oordeel van mensen, niet begrepen worden, waardoor je van binnen verscheurd wordt. Een worsteling met je zelf, een gevecht.

Het doel van de voorstelling is dat wij op school met elkaar in gesprek kunnen gaan. Dat hebben we na de voorstelling met de acteurs gedaan. Spreken in de groep en als dat nodig is ook persoonlijk, met een vertrouwde leerling of een docent. Dat we op school leren dat de dialoog, het gesprek, van heel groot belang is om elkaar te leren begrijpen. Dat we het niet eens hoeven te zijn om samen te kunnen zijn. Door het gesprek gaan harten open, kunnen we elkaar leren kennen en kunnen we elkaar beter leren begrijpen. Gevonden worden in het hart. Een verbinding maken van begrip die er eerder niet was. Dat elke leerling zich veilig gaat voelen op school. Een opdracht die we als leerlingen, docenten en andere betrokkenen bij school samen op kunnen pakken.  Een uitdaging."

 


4 oktober 2021

LUCY in première

Donderdag 30 september ging LUCY in première in theater De Kom in Nieuwegein. 

Wij zijn blij met en trots op de vele enthousiaste reacties die we hebben mogen ontvangen na de première van onze nieuwe voorstelling LUCY! Dank aan iedereen. Het was een prachtige dag! 

Als ik LUCY vroeger op mijn school had gezien,
dan had ik gevoeld dat ik het volledige recht had op mijn eigen seksualiteit.
-- quote van één van de gasten --

De premièrevoorstellingen werden voorafgegaan door een boeiende lezing van Marijke Naezer. Op basis van haar onderzoek onder Nederlandse jongeren ging Marijke in op hoe vrij jongeren zich voelen om vorm te geven aan seksualiteit, en welke 'regels' daarbij een rol spelen. Zij benoemde treffend de thema's die ook in LUCY centraal staan.

Een korte impressie van de première is te zien via de onderstaande fotocarroussel en via de trailer van LUCY

 


15 september 2021

LUCY in première op 30 september

LUCY is een voorstelling over het recht op eigen seksualiteit in alle vrijheid én gelijkwaardigheid. LUCY sluit aan bij de burgerschapsdoelen 'Seksualiteit & Relaties'. Vertegenwoordigers van (Regenboog-) gemeenten/provincies en professionals uit het mbo en hbo zijn van harte uitgenodigd om bij deze première aanwezig te zijn. LUCY gaat in première in Theater De Kom te Nieuwegein. 

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Ontvangst met een welkomstdrankje
  • Welkomstwoord 
  • Gastspreker Dr. Marijke Naezer, Genderstudies Wetenschapper. Op basis van haar onderzoek onder Nederlandse jongeren bespreekt Marijke Naezer hoe vrij jongeren zich voelen om vorm te geven aan seksualiteit, en welke “regels” daarbij een rol spelen.
  • De voorstelling LUCY, met aansluitend een nagesprek met de gasten 
  • Afsluiting
  • Borrel & informeel napraten

Je kan kiezen uit het middagprogramma van 15.00 tot 18.00 uur of het avondprogramma van 19.00 tot 22.00 uur.
Meer info & aanmelden kan via deze link.


25 juli 2021

"Laat homoseksualiteit op school geen stil verdriet zijn'

Nog net voor de zomervakantie ging het project Stil Verdriet dan toch echt van start. De eerste school waarmee we de samenwerking gestart zijn is Scala Rietvelden in Spijkernisse. Met voor leerlingen de voorstelling DAVID en de voorlichtingslessen van Homo in de Klas en voor de docenten de training van Stichting School & Veiligheid.  

Lucas Versteeg van het Nederlands Dagblad was erbij en maakte dit prachtige artikel:

Project Stil Verdriet maakt seksuele diversiteit bespreekbaar op christelijke scholen: ‘We komen niet zeggen hoe het zit’

Als een van de eerste scholen wil de christelijke middelbare school Scala Rietvelden in Spijkenisse seksuele diversiteit bespreekbaar maken met het project Stil Verdriet. Door een theatervoorstelling, gastles en docententraining wordt praten over homoseksualiteit met jongeren gemakkelijker. ‘We geven geen antwoorden, we stellen alleen vragen.’

Theater De Stoep in Spijkenisse is nu nog leeg. Over een aantal minuten zullen zestig leerlingen uit klas vier van het Scala Rietvelden de stoelen vullen. Ze komen voor de voorstelling DAVID, een van de drie onderdelen van het project Stil Verdriet. DAVID is een productie van het sociaal-artistieke theatergezelschap Theater AanZ en gaat over een jongen die worstelt met de combinatie van zijn geloof en zijn homoseksualiteit. De theatervoorstelling is gebaseerd op persoonlijke verhalen van de acteurs en geïnterviewde jongeren. De vier acteurs, onder wie hoofdrolspeler Maiko Zimmer (25) doen hun laatste stemoefeningen. Ze gaan in een kringetje staan en houden elkaars handen vast om zich klaar te maken voor de uitvoering: ‘.....

Fragment uit het artikel, Het volledige artikel is te lezen via deze link.

 

Theater AanZ

1 juni 2021

Openbare voorstellingen Bij mij Thuis

Drie jonge makers maakten in opdracht van Cultuurbedrijf RIQQ onder AanZ||JONG een voorstelling over armoede onder jongeren in de gemeente Rheden. In Bij mij thuis bekijken we de (on)zichtbare armoede achter de voordeuren van drie jongeren. De voorstelling wordt speciaal gemaakt voor VO scholen in de gemeente Rheden. In juni spelen wij deze voorstelling vier keer openbaar voor ouders, betrokkenen en professionals in theaters in de gemeente Rheden.

Deze voorstellingen worden gespeeld op:

  • Zaterdag 19 juni - 16.00 en 20.00 uur    Studio26, Velp 
  • Vrijdag 25 juni - 16.00 en 20.00 uur    Theotorne, Dieren

​​​Tickets kosten € 12,50 of, indien de financiële situatie dat niet toelaat, € 2,50 per stuk.
Een duo-ticket koop je voor 2 mensen uit eenzelfde huishouden, zodat we in de zaal 1,5 meter afstand kunnen bewaren. 
Let op: i.v.m. de corona-maatregelen zijn er slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

We hopen je te zien bij deze speciale voorstelling!