Nieuws

12 november 2024

Theater AanZ draagt over

Om los te laten is liefde nodig
Loslaten betekent niet dat ik ‘m smeer
Het is het besef dat ik de ander ruimte geef

(fragment uit gedicht: Letting Go - Nelson Mandela)


Artistiek leiders Marian van Hoof en Jolanda de Groot gaan in dit seizoen ’24-’25 het stokje overdragen aan de nieuwe generatie theatermakers. Jolanda de Groot stopt per juli 2025 als artistiek leider en regisseur, Marian van Hoof blijft als adviseur artistieke leiding en schrijver nog betrokken bij Theater AanZ. Tevens stopt zakelijk leider en acquisiteur Hester Klein Tijssink per juli 2025.

Na 20 jaar gaan wij, Marian en Jolanda, afscheid nemen van het artistiek leiding geven aan Theater AanZ. We hebben vol toewijding, passie en gedrevenheid Theater AanZ mede groot gemaakt in het sociaal-artistieke domein. Met het maken van voorstellingen, over de noodzakelijke maatschappelijke thema’s vanuit de rechten van de mens, hebben we de wereld een beetje mooier willen kleuren. Na 20 jaar is het mooi en goed geweest en gaan we de leiding bij Theater AanZ loslaten. We geven ruimte aan de nieuwe generatie theatermakers die op onze schouders gaan staan om het sociaal artistieke landschap verder in te kleuren.

Jolanda de Groot: “Na 20 jaar Theater AanZ ben ik nieuwsgierig hoe en waar ik de missie van Theater AanZ op een andere manier in mijn leven kan gaan vormgeven. En ik ben nieuwsgierig naar de nieuwe generatie theatermakers hoe zij de thematieken gender, seksuele en culturele diversiteit in deze wereld een podium gaan geven”. 

Marian van Hoof: “Ik heb mijn persoonlijke artistieke en maatschappelijke noodzaak om voorstellingen, zoals we die bij Theater AanZ hebben kunnen maken, waargemaakt. Wat is er mooier dan dat. En ik hoop, als schrijver en artistiek adviseur voor Theater AanZ, nog mee te kunnen blijven kleuren aan een wereld waarin deze kleuren steeds meer dreigen te vervagen”.


Met deze overdracht neemt Theater AanZ dappere stappen richting een nieuwe toekomst. We openen dit seizoen de poorten om onze missie en onze erfenis, onze legacy, door te geven. We bouwen op het stevige fundament, in een intergenerationele setting, door aan een vernieuwd en toekomstbestendig theatergezelschap. Meer weten over de ontwikkelingen binnen Theater AanZ? Lees dan ook over onze nieuwe voorstelling ART en ontmoet alvast de nieuwe artistiek leider Kevin-Conor McKee.

 

foto: Karin Jonkers

12 november 2024

Theater AanZ bouwt aan haar toekomst, samen met jonge makers en nieuwe leiders.

Theater AanZ zoekt jong zakelijk talent (m/v/x)

We zoeken een zakelijk leider die samen met de nieuwe artistiek leider vorm gaat geven aan een toekomstbestendig Theater AanZ. Als nieuwe (junior) leiding van dit sociaal-artistieke gezelschap word je ondersteund door de huidige (senior) leiding, met daarin alle ruimte voor het uitzetten van een nieuwe en eigen koers voor de toekomst. De duur van deze ondersteuning is in principe voor het seizoen 2024-2025. 

Klik hier voor de volledige vacaturetekst.
Lees hier meer over de toekomst over Theater AanZ.

Reageren?
Stuur z.s.m. je cv met recente foto en je motivatiebrief naar hester@theater-aanz.nl. Voor vragen kun je contact opnemen met Hester Klein Tijssink via 06-13316516. De sluitingsdatum van deze vacature is 20 december 2024.

Theater AanZ

12 november 2024

Nieuw artistiek leider Kevin-Conor McKee stelt zich voor

“Ik creëer om de werkelijkheid te re-creëren.”

In mijn afstudeerjaar van de opleiding docerend theatermaker aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten werd ik benaderd om mee te spelen in de voorstelling DAVID. Een voorstelling over homoseksualiteit en christelijk geloof, speciaal gemaakt voor het christelijk voortgezet onderwijs.

Tijdens deze eerste ontmoeting met Theater AanZ ging mijn hart open. Het was als thuiskomen. Hier wilde ik zijn en hier wilde ik blijven. Dit was dan ook het startpunt voor een mooie samenwerking. Twee jaar later ging ik als acteur bij de voorstelling HannaH aan de slag. Eerst alleen op het voortgezet onderwijs en daarna ook op het mbo. Een uitdagende voorstelling, dicht op de huid van de jongeren. In deze periode ontwikkelde ik me ook als gespreksleider bij deze voorstelling. Beide voorstellingen maakte dat ik dagelijks de urgentie van onze thematieken aan den lijve ervoer. Onze stem is nodig en blijft nodig.

Vijf jaar (en vele voorstellingen) later is het tijd om het warme gevoel dat ik kreeg in een nieuwe functie voort te mogen zetten. Om dat wat schuurt in de wereld middels kunst vorm te geven. Ik kijk uit naar de toekomst en de grensverleggende projecten binnen het sociaal-artistieke domein. Altijd werkend vanuit de waarden: openheid, creativiteit en betrouwbaarheid die aan de grondslag van Theater AanZ liggen.

Onderstaande tekst heb ik geschreven om mijn blik op Theater AanZ te illustreren.

Het Huis van de Vrijheid

Theater AanZ is het Huis van de Vrijheid. 
Het huis met open deuren naar alle windstreken. 
Met veel ramen en enkele gordijnen. 
Gebouwd op een stevig fundament van liefde en activisme. 
Stenen op elkaar gestapeld met creativiteit, openheid en betrouwbaarheid. 
Een huis met warme dekens, thee en luisterende oren. 
Een huis waarin men zichzelf in spiegels mag bekijken. De ander mag zien en door anderen gezien mag worden.     
Een huis waarin blikken zowel naar binnen als naar buiten gaan. De ramen steeds weer worden opgepoetst.
Het huis waarin als het stormt de ramen en deuren wagenwijd worden opengezet.  
Waarin er wordt gedacht in potentie in plaats van hiërarchie. 
De plek waarin kwetsbaarheid en vernieuwing als kracht worden gezien.
De plek waar men zichzelf in het licht mag zetten en haar vuur mag laten schijnen.
De plek voor kwetsbare en krachtige stralers.

Ik heb ontzettend veel zin in dit seizoen, waar de overdracht van Theater AanZ en het maken van onze nieuwe voorstelling ART centraal staan. Ik ontmoet je graag en wil je alvast meer weten, mail gerust naar kevin@theater-aanz.nl.
 

Theater AanZ

5 november 2024

In voorbereiding: ART, over vrijheid, gelijkheid en solidariteit in het NU

ART
een voorstelling over de zoektocht naar de betekenis van Artikel 1 en de democratische waarden vrijheid, gelijkheid en solidariteit in het NU.

ART gaat over het meest fundamentele binnen onze samenleving: Artikel 1 en onze democratische waarden.
ART is een voorstelling met, over en voor jonge mensen, waarin we Artikel 1 en deze democratische waarden weer opnieuw onderzoeken, beleven, zien, horen en voelen.
Met ART sluiten we aan bij de burgerschapsdoelen binnen het vo en mbo.
Met ART leggen we de nadruk op de waarde van kunst en cultuur binnen onze samenleving.

Waarom ART?
Als makers voelen we de urgentie om het besef in welke democratische rechtstaat we leven opnieuw aan te wakkeren bij jonge mensen. Om Artikel 1 en de waarden vrijheid, gelijkheid en solidariteit met elkaar opnieuw te herdefiniëren en tot ons te nemen. Om zodoende te weten dat we in een vrije democratie samenleven, met rechten én plichten. We willen dat ons jonge publiek zich mede-eigenaar voelt van een meerstemmige en kleurrijke samenleving.

“De tijd is altijd juist om te doen wat juist is.”
Martin Luther King jr.

We zijn nu in voorbereiding van ART. Ons streven is dat ART gaat toeren vanaf september 2025. Wil je meer weten of op de hoogte blijven, mail dan boekingen@theater-aanz.nl. 

 

Theater AanZ

3 oktober 2024

Artistiek onderzoek in de Vrijplaats

Vrijplaats

Een plek waar de wind door je hoofd waait
waar je doet waar je buik van gaat zingen
waar je droomt zoveel je kan
waar je bent wie je bent.
Een plek van zand, van zee, van lucht, van aarde, van vuur
een plek waar je nooit verdwalen kunt.
Een plek waar de vrijheid woont;
daar wil ik zijn.
En als ik daarvan vertrek,
neem ik die plek mee
overal waar ik nog komen ga.

tekst: Wende Snijders

 

De Vrijplaats is een nieuw gecreëerde (pilot) plek bij Theater AanZ, geïnspireerd door de tekst van Wende Snijders. In de Vrijplaats staan we open voor innovatief onderzoek naar het verdiepen en vernieuwen van de artistieke ontwikkeling bij Theater AanZ. 

Als eerste hebben Marjolein van der Meer en Marian van Hoof de vrijheid gevraagd én gekregen om hun biografische voorstelling LICHT te ontwikkelen binnen dit nieuw artistiek onderzoek voor Theater AanZ. Waar veelal het instrument ‘het interview’ bij Theater AanZ gebruikt wordt, kiezen in de Vrijplaats voor ‘de ontmoeting op de theatervloer’ als instrument. De spelers gaan op de vloer in relatie met zichzelf en met elkaar. Hun eigen ervaringen, in dit geval de thema’s anorexia en borstkanker, zijn hierbij leidend. Met het materiaal dat hieruit ontstaat gaan zij in ontmoeting met andere genodigden; kunstenaars, denkers, bezielers en ervaringsdeskundigen. Zij, de genodigden, zullen binnen deze ontmoeting werken met de spelers én het materiaal vanuit hun eigen discipline, expertise en ervaring. Hieruit ontstaat een nieuwe multidisciplinaire kunstvorm die de basis legt voor het maken van de autobiografische voorstelling LICHT. Het gehele proces wordt op camera vastgelegd en zal worden beschreven in een logboek. De opgedane ervaringen en inzichten worden meegenomen voor nieuwe artistieke ontwikkelingen bij Theater AanZ.


28 juni 2024

KAATJE zwaait uit

Met bijna 100 personen in de Steigerzaal van de Lindenberg, hebben we op 27 juni KAATJE uitgezwaaid. Na ruim 2 jaar en meer dan 100 voorstellingen voor ruim 6000 basisschoolleerlingen, was dit de laatste sociaal-artistieke theatervoorstelling van KAATJE ooit. Dit zorgde natuurlijk voor wat tranen, maar ook een heleboel trots! Want wat hebben Theater AanZ en Sterker sociaal werk veel betekent voor kinderen en ouders die te maken hebben (gehad) met echtscheiding. Ook zou KAATJE niet mogelijk geweest zijn zonder de kindcommissie. Wij zwaaide KAATJE uit. Tygo van de kindcommissie zal nu voor Blub ๐ŸŸ gaan zorgen. 

๐Ÿงก Een greep uit de reacties van het publiek: 

“Met een dubbel gevoel heb ik gekeken naar de laatste voorstelling van KAATJE. Met trots omdat het zo'n goede voorstelling is waarbij de acteurs op een luchtige manier de stem van kinderen in scheiding weten te verwoorden. Maar ook met weemoed doordat deze prachtige theatervoorstelling en het bijbehorende lesprogramma stopt. Complimenten voor de acteurs die bij de laatste voorstelling ook nog wat extra humor toe hebben weten te voegen!”

“Voor mij is het erg duidelijk dat KAATJE een voorstelling is die op elke basisschool te zien zou moeten zijn. De inhoud van de voorstelling heeft een helende werking op kinderen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt. Zij kunnen zich identificeren met KAATJE waardoor er een opening kan ontstaan voor een gesprek met SMW en/of leerlingbegeleider. Ik wens dat alle kinderen toe die in een soortgelijke situatie zitten.”

Geniet nog even na via de onderstaande fotocarroussel.


27 juni 2024

Dag DAVID

DAVID startte in Nieuwegein, tijdens corona, en veroverde daarna vele harten in klaslokalen en kerken. Op 27 juni 2024 was daar dan toch echt de allerlaatste voorstelling, in het zonnige zuiden. 

Het was een laatste keer de bus in- en uitladen (dat verdient een duimpje ๐Ÿ‘), de laatste keer Margje, Timo, Lea en David en de laatste keer het gesprek met studenten over geloof, hoop en seksuele diversiteit. DAVID heeft tussen oktober 2020 en juni 2024 ruim 130 keer gespeeld en 130 keer was het raak, in hoofd en in hart โค๏ธ.

Nu zeggen we 'dag' tegen DAVID en dankjewel voor alle mooie jaren, Maiko, Elske, Karin en Kevin!!

de laatste keer de bus inladen.....

27 januari 2023

KAATJE in Oss

Theater AanZ

Op 26 januari speelde KAATJE een bijzondere voorstelling in OSS. Naast superenthousiast publiek van groep 5, 6 en 7 van basisschool Hertogin Johanna waren er ook gasten vanuit de gemeente, ONS Welzijn en andere welzijnsorganisaties aanwezig. En DTV maakte er deze prachtige reportage van.


9 december 2022

Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag 2022 vieren we samen met ministerie OCW en staatsecretaris Uslu!
Het social media team van OCW heeft deze mooie opname gemaakt van HannaH en Gunay Uslu deelde deze post op social media.

Dankjewel aan Mondial College Nijmegen voor de medewerking aan de opname. 

 


24 oktober 2022

KAATJE in de krant

KAATJE toert sinds mei van dit jaar door het land en dat blijft niet onopgemerkt. 

In De Gelderlander verscheen op 21 september een prachtig artikel.

KAATJE toert ook door Gemeente West-Betuwe en deze toer is ook vastgelegd in een artikel van Omroep Gelderland en een artikel van SRC
Ook in De Gelderlander Regio Rivierenland verscheen op 31 oktober dit artikel 'wegens succes geprolongeerd'  (wat natuurlijk geweldig is!!)

Met dank aan Joske van Dulmen, pedagoog en docent Pabo Hogeschool Utrecht, besteedt vakblad De Pedagoog in haar oktober uitgave ook aandacht aan KAATJE. 

Via deze link lees je ook nog reacties op KAAATJE vanuit ons publiek.