Nieuws4 oktober 2019

Prachtige première

Wat kijken we met ontzettend veel plezier terug op de mooie dag van gisteren. HannaH ging in première voor twee volle zalen. Dank aan iedereen die erbij was; voor de mooie woorden, gulle felicitaties en warme reacties. 

HannaH is er klaar voor, HannaH gaat vanaf nu toeren door Nederland en wij hebben er zin in!

Theater AanZ

18 september 2019

Première HannaH

Theater AanZ

‘Gaan we samen dansen of vechtend ten onder’

Theater AanZ speelt op 3 oktober premièrevoorstelling ‘HannaH’
HannaH is de nieuwe voorstelling van Theater AanZ en gaat op donderdag 3 oktober in première in Nijmegen. HannaH is een originele en gedurfde voorstelling die tussen de leerlingen, het publiek, speelt in de dwingende setting van het klaslokaal. Een voorstelling over polarisatie, uitsluiting en groepsvorming en de universele angst voor 'anders zijn’ waarin het bewust worden van vooroordelen en het wegnemen daarvan centraal staat.

Waarom HannaH
In onze samenleving is een steeds groter wordende polarisatie zichtbaar tussen verschillende groepen. Dit gaat gepaard met steeds minder begrip en empathie voor elkaar. Als theatermaker wil Theater AanZ dan ook een voorstelling maken die er NU toe doet, om bij te dragen aan een veilig leef en leerklimaat voor alle jongeren.

Première HannaH
De première van HannaH is op donderdag 3 oktober. De voorstelling wordt twee maal vertoond; om 16.00 uur en 19.45 uur. Voorafgaand aan de voorstelling van 16.00 uur is er een korte lezing van Saman Amini, acteur en o.a. bekend van Seat at the table en Jihad en Nobody Home.

Als locatie voor de première is bewust gekozen voor een samenwerking met een middelbare school. Daar hoort HannaH thuis. De première vindt plaats bij het NSG Groenewoud te Nijmegen.

Meer weten over HannaH? Neem dan contact op met hester@theater-aanz.nl

 


13 september 2019

LEEF! & BeeldBrengers


15 juli 2019

Afscheid van Lokaal G1.25

Vandaag speelden Roxane, Sjors, Sandro en Tara op OSG Hugo de Groot in Rotterdam de aller-aller-aller laatste voorstelling van ' Lokaal G1.25' 😢. Na ongeveer 1000 voorstellingen stopt deze succesvolle voorstelling dan toch echt!  Onze dank aan alle acteurs en publiekbegeleiders die door de jaren heen in deze voorstelling gespeeld hebben. En dank aan alle scholen en andere organisaties die 'Lokaal G 1.25' jarenlang een warm hart toe hebben gedragen. Dank, dank, dank.

Afscheid Lokaal

7 juni 2019

Kritische reflectie

Afgelopen 31 mei heeft Jolanda de Groot, artistiek leider van Theater AanZ, een kritische reflectie op haar artistieke onderzoek gepresenteerd, als onderdeel van haar afstuderen aan de master Theater van de hogeschool Zuyd in Maastricht. De artistieke onderzoeksvraag die deze avond centraal stond was; “hoe houd ik als maker en regisseur binnen het sociaal artistieke domein zicht op beide domeinen en waar vindt de worsteling-de ontmoeting-de glinstering plaats?”

Naast uitleg over het artistieke onderzoek en het debat hierover met het aanwezige publiek, was een belangrijk onderdeel van de avond de presentatie van het onderzoek op de vloer door 3 ervaringsdeskundigen van Stil Verdriet. Stil Verdriet wordt de nieuwe voorstelling van Theater AanZ die gepland staat om in december 2019 in première te gaan. De voorstelling gaat over het bespreken van homoseksualiteit en andere moeilijke thema’s binnen de protestant-christelijke kerk en het voortgezet onderwijs en wordt mede gemaakt en gespeeld door 3 ervaringsdeskundigen uit het protestant-christelijke geloof

Uit het rapport van de beoordelingscommissie:
Gefeliciteerd met dit prachtige resultaat! Zoals altijd met onderzoek, hadden we dit niet kunnen bedenken anderhalf jaar geleden. Je hebt een mooie kritische reflectie laten zien, waarin je ons deelgenoot hebt gemaakt met je worsteling en je zoektocht naar de artistieke mogelijkheden en grenzen van betrokkenheid binnen het sociaal-artistieke domein.

Via de onderstaande fotoreeks krijg je een kleine indruk van de presentatie. 


15 april 2019

Verhalensessie voor HannaH

Om input te krijgen voor de nieuwe voorstelling HannaH (over polarisatie, groepsvorming en uitsluiting) organiseren de schrijver en de educatiemedewerker van Theater AanZ verschillende verhalensessies met leerlingen uit het VO. Buiten dat het fantastisch materiaal oplevert, raakt het ook de noodzaak voor het maken van deze nieuwe opvolger van Lokaal G1.25.

Afgelopen week keken 28 enthousiaste leerlingen naar de vier foto’s van de personages; Liza, Lars, HannaH en Omar. De personages hebben een diverse culturele achtergrond en zijn hetero (Omar en Liza) en homo (Lars en HannaH). Ideeën en meningen over cultuur, geloof, huidskleur, liefde en gender vliegen over en weer. Volgens de leerlingen zijn ze alle vier hetero.

Net voordat ze aan het einde van de sessie mogen kiezen bij wie ze aan tafel gaan zitten, komen ze er achter dat Lars en HannaH homo zijn. Alle meiden schuiven aan bij Liza, de jongens bij Omar en 3 verdwaalde jongens belanden per ongeluk bij HannaH. De tafel van Lars blijft leeg. De leerlingen wordt gevraagd om zich heen te kijken hoe de groepen verdeeld zijn en even wordt het stil….. Iedereen kijkt naar de lege tafel. Je ziet dat sommigen iets doorhebben, dat ze schrikken. ‘Was dat die tafel van Lars?’ vraagt een leerling. ‘Ooh, dat is wel zielig, dat daar niemand is gaan zitten.’ De jongen staat op. ‘Ik ga toch daar zitten, ik wil niet dat hij alleen is.’ Als enige schuift hij aan bij de tafel van Lars. De rest van de klas kijkt, ze vinden het goed wat hij doet maar niemand volgt hem.

Op naar de volgende verhalensessie.


15 maart 2019

'...voor eeuwig op mijn netvlies...'

Minister van Emancipatie, Ingrid van Engelshoven: ‘Er was dit jaar één ontmoeting die denk ik voor eeuwig op mijn netvlies blijft.’

Op 14 maart is de Voortgangsrapportage Emancipatie naar de Tweede Kamer gestuurd. In dit document staat de voortgang beschreven van het emancipatiebeleid zoals beschreven in de Emancipatienota 2018-2021, Principes in praktijk. 

In deze rapportage is er veel aandacht voor Theater AanZ; zowel minister Van Engelshoven als student Stef vertellen over hun ervaringen bij de voorstelling LEEF!. Wij zijn trots dat ons werk gezien, gehoord en erkend wordt door de minister en door Stef en we zijn blij dat deze erkenning op zo een mooie manier uitgedragen wordt. 


15 maart 2019

Videoboodschap van Stef

"Mijn ideale wereld is dat je gewoon op straat je vriend of vriendin een zoen kunt geven en dat je door iedereen geaccepteerd wordt.", aldus Stef, in de videoboodschap die hoort bij de voortgangsrapportage emancipatie van maart 2019.


26 februari 2019

Welkom Martine!

Met de start van de nieuw te maken voorstelling HannaH heeft Theater AanZ een nieuwe productieleider. Graag stellen wij Martine Temmink voor!

‘Met theater de wereld een klein beetje mooier maken. Voor en door alle bezoekers én medewerkers. Dat is waar ik na mijn afstuderen aan de bachelor Leisure Management (2016) mijn werk van heb gemaakt. Graag stel ik me voor! Martine Temmink is mijn naam en ik ben 25 jaar jong. Ik ben als ZZP-er aan het werk in productie, marketing en communicatie van theatervoorstellingen onder de naam ‘Martine Maakt Mooie Momenten’. Het positieve gevoel dat ik krijg van theater wil ik doorgeven, dit is mijn intrinsieke motivatie! Theater maakt dat emoties worden ervaren en gedeeld, onderwerpen bespreekbaar worden, gedachten veranderen en een beweging in gang kan worden gezet. Naast mijn werk bij Theater AanZ werk ik bij Jongerentheatergroep KRANG (Diepenheim) waar ik de productieleiding en communicatie verzorg. KRANG maakt interactieve theatervoorstellingen van films met jongeren op bijzondere buitenlocaties. In onze voorstellingen worden altijd actuele maatschappelijke thema’s verwerkt.‘

Theater AanZ

6 januari 2019

Even voorstellen: Maiko Zimmer

Hoi! Ik ben Maiko Zimmer. Ik zit op dit moment in mijn afstudeerjaar van de opleiding Docent Theater aan ArtEZ in Zwolle, en ik loop nu mijn eindstage bij Theater AanZ. 

In mijn derde jaar van de opleiding heb ik veel ervaring opgedaan binnen het sociaal-artistieke werkveld, en vanuit daar ben ik hier terecht gekomen. Ik heb veel sociaal-artistieke voorstellingen gezien, maar wat mij vaak opviel, en wat ik erg jammer vind, is dat deze voorstellingen vaak ‘veel sociaal, weinig artistiek’ zijn. Op sociaal vlak zijn de voorstellingen heel sterk, maar de artistieke kwaliteit ligt niet heel hoog. 
Bij Theater AanZ is dat anders, en daar ben ik erg door gefascineerd. Hier liggen de sociale én artistieke kwaliteit op één heldere lijn, en daar word ik als toekomstig theatermaker heel blij van. 

Op dit moment loop ik mee met het proces van één van de nieuwe projecten van Theater AanZ: Stil Verdriet, waarbij ik het project van verschillende kanten meekrijg. Ten eerste ben ik een van de spelers/ervaringsdeskundigen, en we zijn nu elke vrijdag bezig met vooronderzoek. We onderzoeken samen wat het voor ons betekent om christen te zijn, wat het voor mij betekent om christen en homo te zijn, en wat er wel en niet gezegd mag worden binnen de christelijke geloofsgemeenschap. Daarnaast ben ik als stagiair ook bezig met de andere kant van zo’n project: zo moet er een projectplan worden opgesteld, moeten er subsidies worden aangevraagd en scholen worden benaderd. Om zo’n nieuw project van alle kanten mee te maken, en om nu ook zelf te kunnen onderzoeken hoe de sociale en artistieke kwaliteit gelijk kunnen zijn aan elkaar, is ontzettend bijzonder en echt heel leerzaam. 
 

Stil Verdriet