Nieuws2 oktober 2020

DAVID in première & officiële start van Stil Verdriet

De première van een nieuwe voorstelling is altijd spannend..... en deze week werd het extra spannend gemaakt door de verscherpte coronamaatregels..... maar: we hebben het gedaan, het is gelukt en hoe! 

Donderdag 1 oktober was daar dan echt de première van DAVID en de start van het project Stil Verdriet! Het was fijn om met echt publiek in de zaal te zijn en te kunnen vertellen over het mooie project Stil Verdriet dat vanaf vandaag start. Het project Stil Verdriet maakt seksuele diversiteit op een passende en veilige wijze zichtbaar en bespreekbaar in het christelijke voortgezet onderwijs. 

Gastsprekers predikant Fred Blokhuis en predikant Jan-Willem Leurgans vertelden over hun eigen dilemma's en worsteling; hoe kan christen zijn en homoseksualiteit samen gaan? Ze herkenden het stille verdriet, maar hun verhaal gaf vooral hoop.

Het publiek kreeg natuurlijk alles te weten over de drie elementen van het project Stil Verdriet. Leon Meijs en Marinus Schouten van Stichting School & Veiligheid gaven een preview van de docententraining, Johannes ten Hoor van Homo in de Klas vertelde over de voorlichtingslessen en deelde zijn persoonlijke ervaringen en we sloten af met de premièrevoorstelling van DAVID met aansluitend uitleg over de educatie door Stéphanie Kersbergen.

En DAVID werd prachtig ontvangen door het publiek, met een staande ovatie! Een greep uit de reacties:

'Prachtige voorstelling... Sterke teksten zoals altijd. Het spel was echt heel overtuigend en kwetsbaar... mooie dynamiek met zn vieren. Hoe komen jullie toch aan zulke steengoede fysieke acteurs? Echt bijzonder! '

'Prachtig gespeeld stuk. Beklemmend en bevrijdend. Respect voor de acteurs, in het bijzonder voor Maiko. Soms zat ik van spanning op het puntje van m’n stoel'

'Wat een herkenning. En als inmiddels volwassen man werd ik weer teruggeslingerd in de tijd en zat ik zelf weer op mijn christelijke middelbare school, diep in de kast'.

Geniet vooral nog even na met de onderstaande foto's, gemaakt door Karin Jonkers.


21 juli 2020

Educatie #BLM

Er is de afgelopen tijd veel gebeurd rondom de black-lives-matter-beweging. De gemoederen lopen regelmatig hoog op als het onderwerp racisme ter sprake komt. Wij begrijpen daarom ook dat het een beladen onderwerp is om in de lessen te behandelen. Met deze lesbrief willen wij ondersteuning bieden om het gesprek hierover aan te gaan. 

Dit lesmateriaal kan gebruikt worden om samen met de leerlingen op onderzoek uit te gaan naar de inhoud en oorsprong van de beweging. Deze lesbrief is niet gemaakt om discussies op gang te brengen. Het draait niet om schuld of goed en fout. Wij willen ook de docenten uitnodigen om een open en onderzoekend gesprek aan te gaan en de leerlingen hierin te stimuleren.

Dit materiaal is een initiatief van en ontwikkeld door de acteurs van de voorstelling HannaH

Het materiaal bestaat uit vier opdrachten die  naar eigen inzicht aangevuld of achterwege gelaten kunnen worden. In ieder geval biedt dit genoeg stof om 90 minuten mee bezig te zijn met de leerlingen. 

Heb je vragen of opmerkingen? Laat deze vooral weten via educatie@theater-aanz.nl

Download hier de lesbrief Black Lives Matter

27 maart 2020

Houd moed

Precies 1 maand geleden werd de eerste corona patiënt vastgesteld. Donderdag 12 maart werden bijeenkomsten met meer dan 100 personen verboden, hetgeen het culturele leven verlamde. Maandag 16 maart sloten alle scholen en horecagelegenheden hun deuren in de strijd tegen de verspreiding van het virus. 

We bevinden ons in 1 maand tijd in een compleet andere wereld. Waar we anders volop HannaH en LEEF! zouden spelen door het hele land of volop bezig zouden zijn met de repetitie van onze nieuwe voorstelling DAVID, zitten we nu thuis. ​We missen het contact met de scholen. We missen de vurige, de leuke, de boze, de ontroerende én de oprechte reacties van leerlingen en studenten tijdens en na onze voorstellingen. Maar we zitten dus thuis en dat moet ook. Want ieders gezondheid gaat boven alles! 

En, net zoals veel collega’s in de culturele sector, zijn we veerkrachtig en vol goede moed dat dit ook weer voorbij gaat. En dat heel Nederland ‘na corona’ meer dan ooit behoefte heeft aan de ontmoeting met de ander, aan de vervoering ​en troost die theater biedt en aan weer samen genieten van ​een mooie voorstelling.

Tot die tijd wensen wij ​iedereen veel gezondheid toe, voor jezelf en voor jouw naasten. Blijf op elkaar letten ​en houd moed.

Met warme groet,

Team Theater AanZ

Theater AanZ

5 januari 2020

Ook graag de nieuwsbrief ontvangen?

Wil je alle ontwikkelingen volgen van Theater AanZ? Op een makkelijke en overzichtelijke manier? Zonder alle social media kanalen uit te pluizen? 

Meld je dan aan voor onze digitale nieuwsbrief via hester@theater-aanz.nl. Per jaar versturen we maximaal 4 nieuwsbrieven. 


18 december 2019

Acteurs Stil Verdriet bezoeken Regenboog Kerstconcert in Westerkerk Amsterdam

Op zaterdag 14 december 2019 vond in Amsterdam het Regenboog Kerstconcert plaats: een concert om aandacht te vragen voor de positie van dak- en thuisloze LHBTI-jongeren, georganiseerd door COC Nederland, Leger Des Heils en HVO Qeurido. ‘’Een bijzondere samenwerking tussen organisaties die elkaar tot nu toe niet altijd als vanzelfsprekend vonden.’’ (zoals staat beschreven in het programmaboekje). Maiko, acteur in de voorstelling in het project Stil Verdriet, was hierbij aanwezig. Hij deelt zijn ervaring.

"Ik was er deze avond bij. Het was een bijzonder en mooi concert, gevuld met liefde en acceptatie. Het was voor mij als christen en homo ook een hele nieuwe ervaring om in een kerk te zitten met zoveel mensen die niet cisgender en/of heteroseksueel zijn. Maar wat ik bovenal ervoer is dat er geen oordeel heerste: onder christenen geen oordeel omdat ik homo ben, maar ook onder homo’s geen oordeel omdat ik christen ben. Vaak voel ik toch wel één van de twee, maar nu was dat niet, en dat was fijn.

Er werden ook verhalen verteld. Verhalen die bewijzen waarom het project ‘Stil Verdriet’ zo hard nodig is. Neem het verhaal van Joel (20), die opgroeide in een streng gelovig gezin. Op zijn zeventiende kwam hij uit de kast tegenover zijn ouders. "Mijn ouders zeiden: je weet toch wat er in de bijbel staat over homoseksualiteit? Ze vonden het raar, ze wezen het af. Ik weet nog dat mijn moeder naar de wc vluchtte, mijn vader werd ontzettend boos. Hij maakte twee keer heel duidelijk dat ik weg moest uit huis. Hij wilde me niet meer.” De twee weken die daarop volgde waren voor Joel verschrikkelijk. "Ik werd ook geslagen. De dominee werd er zelfs bij gehaald om te kijken of ze me konden genezen." Uiteindelijk vluchtte Joel uit huis, en sliep hij bij vrienden, kennissen, maar soms ook vreemden. Deze periode was slopend voor hem. Met Joel gaat het nu gelukkig beter.

Ik verlaat het concert met een dubbel gevoel. Aan de ene kant zo blij vanwege de sfeer die er hing, het gevoel van samenzijn en acceptatie, maar aan de andere kant ook verdriet en boosheid vanwege de verhalen zoals die van Joel. Ik besef opnieuw hoeveel er nog veranderd moet worden. Dat er openheid moet komen, dat er vanuit liefde met elkaar gepraat moet kunnen worden, maar bovenal dat er geluisterd moet worden. Luisteren naar verhalen als die van Joel, en er dan samen alles aan doen om ervoor te zorgen dat zulke vreselijke dingen nooit meer zullen gebeuren. Dat, net zoals hoe ik mij voelde in die kerk, iedereen zich geaccepteerd, gehoord en geliefd voelt. En dan niet alleen in de Westerkerk op een zaterdagavond, maar altijd en overal."

- Maiko

 

Theater AanZ

4 oktober 2019

Prachtige première

Wat kijken we met ontzettend veel plezier terug op de mooie dag van gisteren. HannaH ging in première voor twee volle zalen. Dank aan iedereen die erbij was; voor de mooie woorden, gulle felicitaties en warme reacties. 

HannaH is er klaar voor, HannaH gaat vanaf nu toeren door Nederland en wij hebben er zin in!

Theater AanZ

18 september 2019

Première HannaH

Theater AanZ

‘Gaan we samen dansen of vechtend ten onder’

Theater AanZ speelt op 3 oktober premièrevoorstelling ‘HannaH’
HannaH is de nieuwe voorstelling van Theater AanZ en gaat op donderdag 3 oktober in première in Nijmegen. HannaH is een originele en gedurfde voorstelling die tussen de leerlingen, het publiek, speelt in de dwingende setting van het klaslokaal. Een voorstelling over polarisatie, uitsluiting en groepsvorming en de universele angst voor 'anders zijn’ waarin het bewust worden van vooroordelen en het wegnemen daarvan centraal staat.

Waarom HannaH
In onze samenleving is een steeds groter wordende polarisatie zichtbaar tussen verschillende groepen. Dit gaat gepaard met steeds minder begrip en empathie voor elkaar. Als theatermaker wil Theater AanZ dan ook een voorstelling maken die er NU toe doet, om bij te dragen aan een veilig leef en leerklimaat voor alle jongeren.

Première HannaH
De première van HannaH is op donderdag 3 oktober. De voorstelling wordt twee maal vertoond; om 16.00 uur en 19.45 uur. Voorafgaand aan de voorstelling van 16.00 uur is er een korte lezing van Saman Amini, acteur en o.a. bekend van Seat at the table en Jihad en Nobody Home.

Als locatie voor de première is bewust gekozen voor een samenwerking met een middelbare school. Daar hoort HannaH thuis. De première vindt plaats bij het NSG Groenewoud te Nijmegen.

Meer weten over HannaH? Neem dan contact op met hester@theater-aanz.nl

 


13 september 2019

LEEF! & BeeldBrengers


15 juli 2019

Afscheid van Lokaal G1.25

Vandaag speelden Roxane, Sjors, Sandro en Tara op OSG Hugo de Groot in Rotterdam de aller-aller-allerlaatste voorstelling van ' Lokaal G1.25' 😢. Na ongeveer 1000 voorstellingen stopt deze succesvolle voorstelling dan toch echt!  Onze dank aan alle acteurs en publiekbegeleiders die door de jaren heen in deze voorstelling gespeeld hebben. En dank aan alle scholen en andere organisaties die 'Lokaal G 1.25' jarenlang een warm hart toe hebben gedragen. Dank, dank, dank.

Afscheid Lokaal

7 juni 2019

Kritische reflectie

Afgelopen 31 mei heeft Jolanda de Groot, artistiek leider van Theater AanZ, een kritische reflectie op haar artistieke onderzoek gepresenteerd, als onderdeel van haar afstuderen aan de master Theater, Hogeschool Zuyd te Maastricht. De artistieke onderzoeksvraag die deze avond centraal stond was; “hoe houd ik als maker en regisseur binnen het sociaal artistieke domein zicht op beide domeinen en waar vindt de worsteling-de ontmoeting-de glinstering plaats?”

Naast uitleg over het artistieke onderzoek en het debat hierover met het aanwezige publiek, was een belangrijk onderdeel van de avond de presentatie van het onderzoek op de vloer door 3 ervaringsdeskundigen van Stil Verdriet. Stil Verdriet wordt de nieuwe voorstelling van Theater AanZ die gepland staat om in december 2019 in première te gaan. De voorstelling gaat over het bespreken van homoseksualiteit en andere moeilijke thema’s binnen de protestant-christelijke kerk en het voortgezet onderwijs en wordt mede gemaakt en gespeeld door 3 ervaringsdeskundigen uit het protestant-christelijke geloof

Uit het rapport van de beoordelingscommissie:
Gefeliciteerd met dit prachtige resultaat! Zoals altijd met onderzoek, hadden we dit niet kunnen bedenken anderhalf jaar geleden. Je hebt een mooie kritische reflectie laten zien, waarin je ons deelgenoot hebt gemaakt met je worsteling en je zoektocht naar de artistieke mogelijkheden en grenzen van betrokkenheid binnen het sociaal-artistieke domein.

Via de onderstaande fotoreeks krijg je een kleine indruk van de presentatie.