BIJ MIJ THUIS (REPRISE)

Wat zou je doen als de hele klas wél mee kan op schoolreis, maar jij niet? Hoor je er nog wel bij wanneer je niet de goede merkkleding hebt? Hoe zou het voelen wanneer je alles kan kopen wat je wil, maar elke avond alleen thuis zit? Bij mij thuis is een voorstelling over (on)zichtbare armoede, en de impact die dit heeft op jongeren.

Over de voorstelling

Janna, Noëlle en Elijah zitten bij elkaar in de klas en brengen veel tijd samen door. Op school doet Janna alsof er niks aan de hand is, maar thuis gaat het slecht. Een lege koelkast, blauwe enveloppen op de deurmat en een huilende moeder op de bank. Elijah en Noëlle voelen dat er iets mis is, maar Janna doet steeds harder haar best om de schijn hoog te houden. Wanneer dit niet meer lukt, blijkt dat de drie vrienden elkaar beter begrijpen dan verwacht.

In 2021 is vanuit AanZ | | JONG in opdracht van Cultuurbedrijf RIQQ een voorstelling geschreven voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Bij mij thuis neemt een kijkje achter de voordeur van drie jongeren die te maken hebben met verschillende vormen van armoede. De voorstelling is geschreven naar aanleiding van waargebeurde verhalen uit de gemeente Rheden en laat zien hoe het is om op te groeien in financiële, sociale en/of emotionele armoede, iets waar 1 op de 4 jongeren in Nederland mee te maken krijgt. Na tal van waardevolle gesprekken, bijzondere inzichten en enthousiaste reacties zal Bij mij thuis in 2022 in reprise gaan.

Bij mij thuis creëert een veilige sfeer en zorgt voor een open gesprek over de effecten van armoede en rijkdom onder jongeren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar.

Credits

TEKST Steef Kersbergen | REGIE Steef Kersbergen | EINDREGIE Jolanda de Groot | SOCIAL WORK EN EDUCATIE Robin Cornelissen | PROJECT- EN PRODUCTIELEIDING Janine Ebens, Maiko Zimmer | ACTEURS Rodee Tengeler, Janine Ebens, Maiko Zimmer | ACQUISITIE Marijn Swarte - Cultuurbedrijf RIQQ, Janine Ebens, Maiko Zimmer | KLEDINGADVISEUR Tessa Kemper | ZAKELIJKE COACHING Jolanda de Groot

Mede mogelijk gemaakt door:

Cultuurbedrijf RIQQ & Samen Sterker Gezond / Preventieakkoord Rheden Rozendaal

Theater AanZ
Theater AanZ
Theater AanZ

Janine Ebens

Ik ben Janine, acteur bij de voorstelling Bij mij thuis. Vorig jaar heb ik met veel plezier in deze voorstelling gespeeld. Ik vind het zeer waardevol om vanuit theater met elkaar het gesprek aan te gaan over thema’s waar we het onderling niet altijd over hebben. Daar is (on)zichtbare armoede een mooi voorbeeld van. Bij mij op de middelbare school waren er grote verschillen tussen arm en rijk en heerste er een cultuur om erbij te horen met de duurste merkkleding. Ik herken mijzelf regelmatig in de personages en de problemen waar zij tegen aan lopen. Daarom ben ik extra enthousiast om dit project nog eens te mogen doen!


Theater AanZ

Rodee Tengeler

Ik ben Rodee Tengeler, in juni 2022 studeer ik af als Docerend Theatermaker aan de HKU. Als maker werk ik graag samen met mijn spelers naar een voorstelling toe en als docent is mijn grootste kracht transparant lesgeven. Ik vind de wereld van pubers fascinerend, en heb me tijdens mijn opleiding dan ook steeds meer ontwikkeld op het gebied van educatietheater voor deze doelgroep.

Ik vind het bijzonder hoe je, door middel van een (educatieve) voorstelling of workshop, een compleet andere wereld kan creëren die van alles teweeg brengt bij een groep die op een ander moment misschien helemaal niet voor elkaar open staat. Omdat je komt invliegen heb je de mogelijkheid je eigen codes te scheppen, wat vaak leidt tot diepgaande gesprekken en onverwachte inzichten bij de leerlingen.

Bij mij thuis is een voorstelling die verbindt, ongemakken aan het licht brengt en uitnodigt tot meer onderling begrip. Een voorstelling voor jongeren, maar eigenlijk voor iedereen.


Theater AanZ

Maiko Zimmer

Ik ben Maiko, 26 jaar. Na de mooie en waardevolle gesprekken die we het afgelopen jaar mochten hebben met leerlingen ben ik ontzettend blij dat Bij mij thuis nogmaals gaat spelen! De verhalen van leerlingen en de problemen waar sommigen van hen tegenaanlopen zijn herkenbaar. Ik weet zelf welke stress komt kijken bij het rood staan op je bankrekening en bij het uitgeven van geld dat je niet hebt. Maar je wilt gezien worden, erbij horen, complimenten krijgen, en dus werk je jezelf in de nesten. Verantwoordelijk met geld omgaan is iets wat ik de laatste jaren heb moeten leren. 

Ik ben van mening dat er onder jongeren te weinig wordt gepraat over (financiële) armoede. Ik hoop dat we met het spelen van Bij mij thuis meer aandacht weten te creëren voor dit onderwerp, met als belangrijkste boodschap dat armoede niet iets is waarvoor je je hoeft te schamen en dat er mensen zijn die je kunnen helpen en/of waarmee je kunt praten.
 


Reacties

Reactie docent:
“Voor veel jongeren is de voorstelling Bij mij thuis, waarbij het taboe rondom armoede doorbroken wordt in hun eigen peergroup, al heel waardevol. De problemen bespreekbaar maken met je vrienden is de kracht van deze voorstelling!”

 

Speeldata

De vaste speeldag van Bij mij thuis is de woensdag. Omdat de voorstelling geschreven is in opdracht van Cultuurbedrijf RIQQ zal Bij mij thuis in eerste instantie enkel binnen de gemeente
Rheden worden aangeboden. Wel kan er in overleg gekeken worden naar andere mogelijkheden.

Meer informatie en prijzen zijn op te vragen via info@theater-aanz.nl. Theater AanZ is cultuurkaart acceptant: scholen kunnen met hun CJP-budget betalen. Bij mij thuis is geschreven in opdracht van Cultuurbedrijf RIQQ, daarom kunnen scholen in de gemeente Rheden gebruik maken van een extra tegemoetkoming vanuit het Preventieakkoord ‘Samen Sterker Gezond’. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Marijn Swarte, via marijn@cultuurbedrijfriqq.nl.

Speelvoorwaarden

Bij mij thuis heeft een speeloppervlak met een harde ondergrond van minstens 10 x 8 meter (dit is inclusief twee rijen publiek in de lengte). Dit speeloppervlak bevindt zich bij voorkeur in een ruimte (bijvoorbeeld een dubbellokaal of een aula) op de begane grond, in verband met het vervoeren van het decor. In deze ruimte heeft Bij mij thuis geen overlast van derden en kan Bij mij thuis geen overlast aan derden veroorzaken.

De voorstelling duurt inclusief nagesprek ongeveer 70 minuten en speelt voor maximaal 60 leerlingen, met daarbij minimaal twee mentoren of docenten. Bij mij thuis is geschikt voor leerlingen van alle niveaus, in de leeftijd van 14 tot 17 jaar.

Meer informatie en prijzen zijn op te vragen via info@theater-aanz.nl. Theater AanZ is cultuurkaart acceptant: scholen kunnen met hun CJP-budget betalen. Bij mij thuis is geschreven in opdracht van Cultuurbedrijf RIQQ, daarom kunnen scholen in de gemeente Rheden gebruik maken van een extra tegemoetkoming vanuit het Preventieakkoord ‘Samen Sterker Gezond’. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Marijn Swarte, via marijn@cultuurbedrijfriqq.nl.

Educatie

De voorstellingen van Theater AanZ hebben altijd een interactief gedeelte. Bij het kijken naar theater hoort ook het vormen van een mening over de voorstelling. Wij impliceren niet dat wij ons publiek iets komen leren, maar het is de bedoeling dat het publiek zelf een visie/idee vormt over de aangereikte thema's. Wij hebben niet alle antwoorden, maar zijn bereid om samen met ons publiek te gaan zoeken naar de mogelijkheden.

Wij dagen het publiek uit kleur te bekennen, van zich laten te horen en hun ideeën te delen. Bij iedere voorstelling bieden wij ook de mogelijkheid om de acteurs persoonlijk te ontmoeten. Dan kun je vragen stellen en ervaringen of verhalen delen.

Geef je reactie

Heb je één van onze voorstellingen gezien en wil je een reactie of opmerking geven? Dat kan, ook anoniem, via dit reactieformulier.

Ik ben:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.