Lokaal G1.25

"Dit heb ik je geprobeerd te vertellen gisteravond, dat ik verliefd ben op Arvind. Dat ik dat ook van de daken zou willen schreeuwen, net als jij en Wendy.
Maar dat durf ik niet Gio... omdat ik bang ben."
 

Het is een aanrader voor een ieder om naar G 1.25 te gaan kijken. Wij hebben hier op school weer een aantal geweldige voorstellingen mogen aanschouwen van 'lokaal G1. 25'. Ook dit jaar hebben zowel de leerlingen als collega's genoten! Wat zeker heeft meegespeeld in de positieve beleving bij de leerlingen is de manier waarop de acteurs zich durfden bloot te geven tijdens het tweede gedeelte van de voorstelling, met de persoonlijke vragen.

Hans van Zeeland, docent VO, 19 februari 2019

Over de voorstelling

Lokaal G1.25 is een lichte, dynamische voorstelling gebaseerd op een waargebeurd verhaal ergens op een school, ergens in Nederland. Een verhaal wat zich afspeelt tussen Gio en Jeroen. Een hechte vriendschap die door het nieuwe meisje Rana op scherp wordt gezet en escaleert als blijkt dat Jeroen verliefd is op een jongen.

Deze interactieve voorstelling daagt leerlingen, op een positieve manier, uit om mee te denken en te praten over de verschillende thema’s van de voorstelling zoals vriendschap, vooroordelen, pesten, scheldgedrag en veiligheid op school.

Lokaal G1.25 speelde tussen 2007 en juni 2019 voor leerlingen en docenten voortgezet onderwijs en studenten van Lerarenopleidingen en pedagogiek.

Credits

REGIE Jolanda de Groot, Rowdy Pelgrim | TEKST Marian van Hoof | ACTEURS Roxane Clijssen, Thara Leutscher, Sandro Lima, Sjors Wijers  |  PUBLIEKSBEGELEIDER Melissa Fortes | EDUCATIE Marlou Mellendijk | PUBLICITEIT Hester Klein Tijssink | BOEKINGEN Annieke Meelker, Stéphanie Kersbergen | FOTOGRAFIE Paul Breuker | GRAFISCHE VORMGEVING studio ds

Mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Nijmegen, GGD Nijmegen en Kinderpostzegels

Nijmegen
Kinderpostzegels
GGD Gelderland Zuid
Theater AanZ

Thara Leutscher

Thara Leutscher, in 2016 afgestudeerd aan de opleiding Docent Theater in Arnhem. Naast haar rol in de voorstelling Lokaal G1.25, geeft ze theaterlessen, is ze trainingsacteur en regisseert ze voorstellingen met kinderen/amateurspelers."Theater kan bestaande denkbeelden laten rammelen, ondersteboven en binnenstebuiten keren. Je mag zoeken, verdwalen, het niét weten. Als publiek, én als speler. Dat maakt theater zo spannend, maar, wanneer je er door gegrepen wordt, ook zo verrijkend." Aldus Thara.
 


Theater AanZ

Sjors Wijers

Sjors Wijers, afgestudeerd aan de Academie voor Theater in Tilburg. "Overal waar je kijkt, is theater. Niet dat alles wat er om je heen gebeurt een plek op het toneel zou kunnen krijgen, maar het vormt wel vaak de inspiratiebron om mooie en pakkende voorstellingen te maken. Ik ben er als acteur en theatermaker achter gekomen dat het theater een prachtig middel is om met een afstand naar de ‘normale’ gang van zaken te kijken. En juist door die afstand maakt theater het mogelijk om te reflecteren op jezelf, en wat er om je heen gebeurt. Het zet je in actie. Erover praten hebben we namelijk genoeg gedaan... het wordt tijd dat we het gaan beleven!"
 


Theater AanZ

Roxane Clijsen

Roxane Clijsen, afgestudeerd aan de FHK Academie voor Theater in Tilburg in 2010. Na haar studie begon ze meteen bij Theater AanZ en was ze te zien als actrice in de voorstelling Geen Gezicht. Na zeven jaar werkt ze nog steeds met veel plezier en overgave bij Theater AanZ in de voorstelling Lokaal G1.25 en vertolkt ze de kleurrijke rol van Steef. Roxane is een duizendpoot. Naast het spelen bij Theater AanZ, regisseert ze diverse amateurverenigingen, geeft ze theater les aan kinderen en jongeren, werkt ze als trainingsactrice en ook als museumdocent. Maar haar grote drijfveer en rode draad in haar loopbaan is zingen. Roxane zingt al vanaf dat ze kon praten en speelde later mee aan musicals, en zong ze in verschillende coverbandjes. Momenteel is Roxane actief met het neerzetten van haar eigen geschreven muziek.
 


Theater AanZ

Sandro Lima

Sandro Lima heeft in 2004 de acteursopleiding van het Rotterdams Centrum Voor Theater afgerond. Sindsdien ging hij op in de theaterwereld waar hij in diverse theatervoorstellingen van verschillende theatergroepen speelde. Nu vertolkt Sandro wekelijks de rol van Gio in de voorstelling Lokaal G1.25. Sinds 2007 is Sandro ook werkzaam als trainingsacteur. Dit doet hij voor trainingsbureaus in communicatie en agressie voor handhavers, docenten, hulpverleners, winkeliers en nog veel meer. Tevens maakt hij deel uit van het collectief 'Art e Mais' als speler en regisseur. Zijn passie ligt, naast acteren, ook in het ontwerpen van kleding en hij staat graag voor de camera als model.
 


Theater AanZ

Melissa Fortes

Melissa Fortes, zangeres, actrice, publieksbegeleider en museumdocent van beroep. Deze veelzijdige en kleurrijke dame is niet zo snel in een hokje te plaatsen. Wekelijks is Melissa de publieksbegeleider in het interactief bij de voorstellingen Leef! en Lokaal G1.25. Ze is geboren en getogen in Rotterdam. Als dochter van een Kaapverdische vader en een Nederlandse moeder is ze gezegend met het voorrecht te worden opgevoed in twee verschillende culturen. Dit is iets dat Melissa heeft beïnvloed in haar muziek en haar theater carrière. Muziek en theater zijn voor haar prachtige, maar ook krachtige middelen om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken, emoties bij je publiek op te wekken, stof tot nadenken te geven, verbinding met je publiek te vinden en magie te creëren. Door actief als professioneel zangeres en actrice op te treden hoopt Melissa mensen te inspireren en activeren om te kiezen voor hun dromen, zoals zij zelf ook deed. 
 


Reacties

9 APRIL 2019 DOOR LEERLING VO
Ik vond het een zeer interessante voorstelling en het werd goed gespeeld. De boodschap kwam goed over en ik vind het zelf ook een belangrijk dat mensen respectvol omgaan voor als mensen anders zijn en dat ze gewoon hun zelf mogen zijn. Ik vond leuk, grappig en goed dat jullie dit op scholen doen!

12 MAART 2019 VOOR LEERLING VO
Ik vond het oprecht zonde dat sommige tijdens de voorstelling zo rot deden en die opmerkingen maakten. Ik vond het zelf een hele goede voorstelling en veel mensen zijn gewoon bang voor groepsdruk enz. Ik vond het zelf ook heel knap van de acteurs hoe ze zo goed in hun rol konden blijven!! Zelf heb ik veel respect voor mensen die op het zelfde geslacht vallen en ze moeten lekker doen wat ze zelf willen. Waarom zou je er een groot ding van maken? Ik schaam me gewoon oprecht van de jongens die maar bleven lachen enz. 

3 DECEMBER 2018 DOOR LEERLING VO
Ik vond het een leuke voorstelling en slim dat ze dit doen! Dit blijft meer in je hoofd zitten dan dat je er les van krijgt. En de kinderen zelf zien nu meer in wat het nou precies inhoudt en dat ze niet zomaar bang hoeven te zijn dat hun vriend gay is.

21 MAART 2018 DOOR SARA PAPILAJA
Ik vond Lokaal G1.25 een leerzame en pakkende voorstelling. De leerlingen konden erom lachen en voelden de spanning ook goed. Het tweede stuk, waarbij ingegaan werd op reacties van de leerlingen, was mooi geleidelijk. Je zag hoe mensen van gedachten kunnen veranderen. Zeker voor herhaling vatbaar!

21 FEBRUARI 2018 DOOR DOCENT VO
Ik heb mijn collega’s en verschillende leerlingen gesproken en zij waren allemaal zeer tevreden en enthousiast over de voorstelling. Ook hoorde ik dat het gesprek nadien veel waardevolle momenten had. Heel fijn! Voor volgend schooljaar wil ik de voorstelling graag weer boeken.

14 OKTOBER 2017 DOOR DOCENT VO
Wauw, wat kwam de voorstelling goed over en wat deden onze leerlingen goed mee! Woensdag na de nabespreking en op "National coming out day", kwam er een leerling bij me die me iets wilde vertellen. Mede dankzij de voorstelling moest deze leerling haar hart luchten! Onwijs trots op diegene en "Jeroen" en "Rana" bedankt!!.