DAVID

DAVID is een verhaal over een kloppend hart en een vlinderend gevoel. Een verhaal over angst, liefde, dapperheid, schuldgevoel en vrijheid. DAVID gaat over trouw zijn aan jezelf, je geloof, je familie en je vrienden. Wat als je homo én christen bent? Gaat dat samen? Of toch niet? Wordt het stil verdriet of elkaar omarmen?

STIL, HART, STOP MET BONKEN.
STIL. STILTE.
STA STIL, TRILLENDE BENEN, RILLEND LIJF.
HANDEN, STOP MET ZWETEN.
WORD RUSTIG.
RUSTIG, ZEG IK.
KOM TOT RUST, ALLEMAAL.
GA WEG, GEVOEL. GA WEG.
NU!’

Over de voorstelling

David speelt in een band, samen met zijn beste vriendin Margje en zijn zus Lea. Als op een avond tijdens een repetitie Timo, de nieuwe buurjongen van Margje, verschijnt zet dat Davids leven op zijn kop. Door de komst van Timo kan David niet langer om zichzelf heen. Maar wat gaat dat betekenen voor zijn vriendschap met Margje, voor zijn zus Lea en voor zijn ouders én voor zijn liefde voor God en voor de kerk.

DAVID is een verhaal over een kloppend hart en een vlinderend gevoel. Een verhaal over angst, liefde, dapperheid, schuldgevoel en vrijheid. DAVID gaat over trouw zijn aan jezelf, je geloof, je familie en je vrienden.

DAVID vertelt een universeel verhaal over het al dan niet durven te uiten van jouw worsteling of geheim, over het delen van jouw binnenwereld en over hulp durven te vragen. Is dat niet wat we allemaal willen? Durven te praten over een geheim of over hetgeen waar jezelf moeite mee hebt, om daarna te vragen; 'Help me?'.

DAVID is gebaseerd op en geïnspireerd door de persoonlijke verhalen van de acteurs en de geïnterviewden.

Aanleiding
In het voorjaar van 2019 meldden drie jonge christenen met een verzoek zich bij Theater AanZ:  
"Wij zijn jong en we zijn christen. We geloven in God, in Jezus’ liefde voor elkaar, en willen leven op zo’n manier dat God er toch nog wel een beetje blij van wordt. De enige vraag is: hoe dan? Want wij zijn in de war. In de war omdat binnen het geloof nog altijd negatief wordt gesproken over seksuele diversiteit, in de war na het uitkomen van de Nashville-verklaring (in januari 2019), in de war omdat God zich persoonlijk helemaal niet meer lijkt te mengen in deze discussie. We zijn in de war omdat we twijfelen, omdat we soms zelf niet weten wat we moeten geloven en omdat we niet weten aan welke kant we moeten staan. Daarom willen wij, samen met Theater AanZ, een voorstelling maken over deze verwarring.”(tekst uit het verzoek van Maiko, Elske en Karen, acteurs in DAVID.)

DAVID is geschikt voor leerlingen op alle niveaus in het 3e en 4e leerjaar binnen het christelijk voortgezet onderwijs. Ook geschikt voor lerarenopleidingen, ouderavonden en jongerenbijeenkomsten.

Credits

REGIE Jolanda de Groot | TEKST Marian van Hoof | ACTEURS Elske Boersma, Karen Savert, Kevin McKee en Maiko Zimmer | VORMGEVING Jan van Hoof | DRAMATURGIE & COACHING Anna van Hoof | DANS Fariza Achoendova | ZANGCOACH Ellen Pieterse | PRODUCTIE Martine Temmink | STAGIAIR PRODUCTIE EN REGIE Janine Ebens | TECHNIEK Rogier d'Ancona | EDUCATIE Stéphanie Kersbergen | KLEDINGADVIES Dago Oolthuis | PUBLICITEIT Martine Temmink | ACQUISITIE Hester Klein Tijssink | BOEKINGEN Sandro van der Leeuw | FOTOGRAFIE Yell & Yonkers | GRAFISCHE VORMGEVING  Yell & Yonkers | TRAILER Ruut van der Beele

Mede mogelijk gemaakt door:

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Verus

Theater AanZ
Ministerie van OCW
Theater AanZ

Elske Boersma

In 2015 begon Elske Boersma vol enthousiasme aan haar opleiding Docent Theater aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Zowel spelend als makend weet Elske haar visie op de wereld, op een energieke manier over te brengen op haar doelgroep: jongeren, christenen maar bovenal mensen.

De afgelopen vier jaar ontdekte zij wat theater voor haar moet zijn: “Theater is voor mij muziek in mijn oren, lopen door een stad en alle toevalligheden bewonderen. Theater is samenkomen in de breedste vorm van het begrip. Een ontmoeting van de ideeën van de maker met het publiek en de spelers. Maar ook de ontmoeting tussen spelers onderling.”

 


Theater AanZ

Karen Savert

Karen Savert begon in haar jongere jaren met het spelen van theater. Dit vooral omdat haar broer, waar ze tegenop keek, dit deed en ze dacht dat staan op het podium wel leuk was. Dit bleek te kloppen en de liefde voor theater ontstond en ontwikkelde zich steeds verder. In 2020 zal ze afstuderen aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten als docerend theatermaker.

“Hoewel het bij mij begon met de lol die het mij gaf, ben ik steeds meer de noodzaak en de mogelijkheden gaan zien. Theater is een mooie vorm om jezelf en anderen aan het denken te zetten en om met elkaar in gesprek te gaan. Het helpt je om iets vanuit een ander perspectief te zien.” De lol is waar het voor Karen allemaal bij begon en humor is voor haar nog steeds erg belangrijk in theater. “Laten we vooral nadenken met een lach op ons gezicht.”


Theater AanZ

Kevin McKee

In 2020 studeert Kevin McKee af aan de opleiding Fontys Docerend Theatermaker in Tilburg. Tijdens zijn opleiding heeft hij met veel verschillende doelgroepen gewerkt, zowel amateurs als professionals. Kevin is altijd bezig met het ontdekken van nieuwe werelden.

''Theater gaat om werelden maken. Om te verbeelden en te verbinden. Voor zowel acteurs, regisseurs als het publiek. Voor mij wordt het interessant wanneer we ons buiten traditionele theatervormen wagen en er een spanningsveld ontstaat. De vraag is: in hoeverre heeft onze verbeelding aspecten nodig om ergens in te blijven geloven. Daarbij wordt het nog interessanter als het thema de doelgroep doet prikkelen, in verwarring brengt of juist iets laten verhelderen.''


Theater AanZ

Maiko Zimmer

Maiko Zimmer studeert in 2020 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten als docerend theatermaker. “Voor mij was de kracht van theater altijd het creëren van een fictieve wereld waarin je je als publiek even lekker helemaal kan verliezen. Dat is het voor mij nog steeds wel, maar daarnaast ben ik ook theater met een sociaal karakter steeds meer gaan waarderen; theater over de identiteit van jongeren en actuele thema’s die onder hen spelen.”

Artistieke kwaliteit staat hierbij voor Maiko voorop, met af en toe het liefst toch wel een vleugje fantasie. “Verder ga ik er goed op als er een lekkere beat onder zit; goeie muziek gecombineerd met mooie beelden, dan heb je me snel te pakken.”


Reacties

April 2024 -  leerling VO
Ik was onder de indruk. Helaas trekt homoseksualiteit negatieve reacties op. Laat jullie daardoor niet kwetsen. Die negatieve reacties tegen homoseksualiteit laten zien hoe nodig jullie optreden is. Bedankt voor de mooie optreden en bedankt omdat jullie naar ons school zijn gekomen. 


23 februari 2023 - leerling van Greijdanus Hardenberg
Super bedankt voor de mooie voorstelling vanmiddag, ik had 'm een jaar geleden ook al gezien maar ben blij dat ik er dit jaar weer bij mocht zijn. Natijd heb ik een heel goed gesprek gehad met Kevin, wij hebben het gehad over geloof en ik vond het enorm prettig om zo te kunnen praten erover met mensen. Verder wens ik jullie allemaal het beste toe en Gods zegen.

15 oktober 2022 - Ursela van Dijk, SchoolsOUT Nijmegen
Superbedankt dat jullie DAVID op ons 20- jarig jubileumfeest hebben gespeeld! Ik heb zulke positieve reacties op jullie voorstelling ontvangen. Mensen waren er zo door geraakt. Ik heb tranen gezien, berustende glimlachen, big smiles, feesten van herkenning, lachen als boer(inn)en met kiespijn, alles kwam voorbij in het spectrum ‘oprechte ontroering’. Iemand vertelde me dat ze weer helemaal kon voelen hoe het voor haarzelf ooit was. Echt supermooi gedaan! 
 

13 oktober 2022 - Elmar Noteboom, InDifferent
"Met veel concentratie en in diepe bewondering heb ik naar DAVID gekeken. Wat een mooie voorstelling! Goed en betekenisvol, ook het nagesprek was waardevol. Blij dat ik het heb gezien!"

 

13 oktober 2022 - Nynke Bouwsma, gemeente Arnhem
"Ik vond het een heel bijzonder stuk. De innerlijke worsteling van David wordt heel krachtig weergegeven door het overige spel stil te leggen. Hierdoor kwam de boodschap echt bij mij binnen. Ook vond ik het mooi hoe verschillende reacties aan bod kwamen (bijvoorbeeld het verschil tussen die van Margje en Lea), waardoor leerlingen konden zien wat een reactie met iemand doet. Dit kwam ook mooi terug in het nagesprek. 

Er werd goed opgelet en er waren een paar leerlingen duidelijk onder de indruk, dus ik denk dat er wel wat leerlingen naar huis zijn gegaan met stof om over na te denken. Mooi dat jullie dat zo kunnen doen. Er werden verschillende meningen gedeeld in het nagesprek, die op een respectvolle manier behandeld werden, dus ik hoop dat het toneelstuk in ieder geval heeft gezorgd voor ruimte voor een open gesprek."

 

11 januari 2022 - Annemarie van der Riet, leercoach Pedagogiek & Burgerschap ROC Nijmegen
DAVID die David Bowie zingt.. heel rake teksten uit een jongen die probeert met z'n voeten op de grond te blijven. Terwijl zijn hart fladdert omdat hij verliefd is op een jongen én ook wordt verscheurd omdat hij gelooft in God en zijn kerk en ouders homoseksualiteit afwijzen. Een theatervoorstelling waarbij ik het ongemak voelde van de studenten. De muziek van de band knalden over het leerplein.

Na afloop vertelden studenten het boeiend te vinden dat ze alle gedachten van DAVID voluit te horen kregen. Het nagesprek was weer zo open. Ik ben gewoon ontroerd over hoe ze rustig naar elkaar luisterden. En durfden te vertellen over eigen ervaringen van eigen kerk, moskee of familie. Over afwijzing en afstand houden van homoseksualiteit. Is het iets vanaf geboorte of een keuze? Voorbeelden over familie die een familielid uit huis zet of zelfs het land uit? Over toch ruimte voor 'doe je ding'... als ik maar niet hoef. En waarom praat God nou nooit terug? En de steeds meer nieuwsgierige vragen doen mij goed. Theater AanZ heeft een steen in de vijver gegooid bij onze studenten ROC Nijmegen die nog wel even zal resoneren. 
 

4 november door George Stavorinus, docent Godsdienst, Lauwers College in Grijpskerk
Vanuit het project Stil Verdriet speelde DAVID bij het Lauwers College in Grijpskerk. Docent George Stavorinus schreef deze impressie


28 oktober door een VO leerling
"Ik vond het een super leuke voorstelling en het was heel goed uitgevoerd, echt leuk en inspirerend om naar te kijken!"
 

Gast bij de première
"Prachtige voorstelling... Sterke teksten zoals altijd. Het spel was echt heel overtuigend en kwetsbaar... mooie dynamiek met zn vieren. Hoe komen jullie toch aan zulke steengoede fysieke acteurs? Echt bijzonder!"
 

Gast bij de première
"Prachtig gespeeld stuk. Beklemmend en bevrijdend. Respect voor de acteurs, in het bijzonder voor Maiko. Soms zat ik van spanning op het puntje van m’n stoel"


Gast bij de première
"Wat een herkenning. En als inmiddels volwassen man werd ik weer teruggeslingerd in de tijd en zat ik zelf weer op mijn christelijke middelbare school, diep in de kast"
 

Delia Kloekke-Dorst, docente VO
"Ik weet te goed hoe moeilijk het is om niet gekwetst te worden. Ruimte creëren is moeizaam, en het vraagt tijd. Ik hoop voor jou en je collega’s dat je volhoudt en je laat bemoedigen door kleine stapjes. Ik waardeer het in elk geval erg dat jullie dit proberen, je helpt er anderen mee. En het doet recht aan wie je bent, als mens van God. Ik wens jullie zijn zegen!’'

Speeldata

Theater AanZ speelt haar voorstellingen door het hele land. Dit zijn vrijwel altijd besloten voorstellingen. In overleg met de school is het mogelijk om twee gasten namens Theater AanZ te laten aansluiten bij één van de voorstellingen. Wilt u wel meer weten? Mail dan naar hester@theater-aanz.nl.

DAVID speelt weer vanaf januari 2024.

donderdag 14 maart 2024    Meppel
donderdag 21 maart 2024 Nijmegen
donderdag 28 maart 2024    Rotterdam
donderdag 4 april 2024    Boxmeer
donderdag 11 april 2024    Nunspeet
donderdag 18 april 2024    Herenveen
donderdag 25 april 2024    Rotterdam
donderdag 16 mei 2024    Nijmegen
donderdag 23 mei 2024    Nijmegen & Arnhem
donderdag 30 mei 2024    Nijmegen

Speelvoorwaarden

DAVID speelt in een groot, leeg klaslokaal met 65 stoelen. In dit klaslokaal heeft DAVID geen geluidsoverlast van derden en kan DAVID geen geluidsoverlast aan derden veroorzaken. De benodigde ruimte is minimaal 15,5 x 15 meter (vlakke vloer voorstelling). Download onderstaand een vloerplan voor de juiste publieksopstelling. Deze publieksopstelling is 'corona proof' mits het publiek onder de leeftijd van 18 jaar is. Voor publiek boven de 18 jaar hanteren we een aangepaste groepsgrootte, waardoor de 1,5 meter afstand onderling gegarandeerd is. 

De voorstelling duurt inclusief het nagesprek ongeveer 90 minuten en speelt voor maximaal 60 leerlingen, met daarbij minimaal twee mentoren of docenten. DAVID speelt door het hele land. De vaste speeldag van DAVID is de donderdag. Beschikbaarheid en prijzen zijn op te vragen via boekingen@theater-aanz.nl. 

Vloerplan DAVID

Educatie

De voorstellingen van Theater AanZ hebben altijd een interactief gedeelte. Bij het kijken naar theater hoort ook het  het reflecteren op de voorstelling. Wij impliceren niet dat wij ons publiek iets komen leren, maar het is de bedoeling dat het publiek zelf een visie/idee vormt over de aangereikte thema's. Wij hebben niet alle antwoorden, maar zijn bereid om samen met ons publiek te gaan zoeken naar de mogelijkheden.

Wij dagen het publiek uit kleur te bekennen, van zich te laten horen en hun ideeën te delen. Bij iedere voorstelling bieden wij ook de mogelijkheid om de acteurs persoonlijk te ontmoeten. Dan kun je vragen stellen en ervaringen of verhalen delen. 

Bij de voorbereidende les op de voorstelling DAVID hoort een audiofragment. Deze is via deze link te downloaden.

 

Geef je reactie

Heb je één van onze voorstellingen gezien en wil je een reactie of opmerking geven? Dat kan, ook anoniem, via dit reactieformulier.

Ik ben:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.