LEEF!

"En met jouw bloed dat door mijn aderen stroomt,
zal ik die droom najagen tot onze deelname
in dit land en in de wereld
vanzelfsprekend zal zijn
en ik niet meer voor iedere centimeter hoef te vechten."
 

Deze voorstellingen zijn goud waard, en ik moet u eerlijk zeggen, ik heb met tranen in mijn ogen gezeten want het was zo mooi en het leverde zulke mooie gesprekken op en als dan ook nog iemand in het publiek op staat en zegt "die mensen in die voorstelling, daar ben ik er één van, ik heb dezelfde strijd gevoerd," dan krijg ik kippenvel….

Minister Ingrid van Engelshoven, 24 januari 2018

Over de voorstelling

De voorstelling LEEF! is een indringend portret over drie jongeren die twijfelen, doorzetten en strijden voor de vrijheid van het eigen geluk en de eigen (seksuele) identiteit. Ze zijn op zoek naar erkenning, verbinding en de vrijheid zichzelf te kunnen zijn binnen een maatschappij die neigt naar verharding en polarisering.

Samen kijken we naar de verhalen van Aïsha, Sander en Carlos. Samen kijken we naar geweld, uitsluiting en naar het ontstaan van een liefdevolle relatie. We zien de worsteling van deze drie jonge mensen en we zien ook hoe zij hun weg weten te vinden. Hun keuzes zijn niet altijd eenvoudig, toch laat de voorstelling LEEF! de toeschouwer achter met troost, lichtheid en hoop. 

LEEF! is geschikt voor MBO studenten alle niveaus, voor HBO opleidingen Social Works, Pedagogiek en PABO en voor professionals uit gemeente en welzijnswerk. LEEF! wordt ook gespeeld in de wijk in bijvoorbeeld wijkcentra.

Credits

REGIE Jolanda de Groot | TEKST Marian van Hoof | ACTEURS Mauricio Leijser, Marjolein van der Meer, Anne van der Steen | VORMGEVING Jan van Hoof | CHOREOGRAFIE Franka van Hoof | PUBLIEKSBEGELEIDER Dominique Coppenrath | EDUCATIE Stéphanie Kersbergen | PUBLICITEIT Hester Klein Tijssink | BOEKINGEN Roy Potijk | FOTOGRAFIE Marcel Krijgsman, Karin Jonkers | GRAFISCHE VORMGEVING studio ds | TRAILER Rewind video productions

Mede mogelijk gemaakt door:

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen. VSB Fonds, Gravin van Bylandt Stichting

Nijmegen
Ministerie van OCW
Gravin van Bylandt
VSB
GGD Gelderland Zuid
Theater AanZ

Anne van der Steen

Anne van der Steen, afgestudeerd aan de Academie voor Theater. “Theater is ‘ verhalen vertellen’. Soms enkel gebaseerd op fantasie, maar vaak ook met een duidelijke link naar de werkelijkheid. Theater is een prachtig medium om zaken aan de kaak te stellen, om te discussiëren en je mening te vormen of bij te stellen. Theater is bij uitstek het middel om via de verbeelding, je werkelijkheid te vormen. Ik ben er echt van overtuigend dat van theater de wereld een stukje mooier wordt.”


Theater AanZ

Marjolein van der Meer

Marjolein van der Meer, afgestudeerd aan de Academie voor Theater in Tilburg. Naast als werk als actrice, werkt Marjolein ook als simulatiepatiënt, theaterdocent en theatermaker binnen het amateurcircuit. “Juist vanwege mijn grote passie voor spelen kijk ik er erg naar uit om door middel van een voorstelling, jong volwassenen aan het denken te zetten. Theater is in mijn ogen een mooi middel om confronterende en belangrijke onderwerpen op een creatieve manier aan te snijden. Je leert je op verschillende manieren te verhouden ten opzichte van de ander en van de wereld. Het zet je aan het denken over wie jij bent, wie de ander is en wat we met elkaar te maken hebben.”

Theater AanZ

Mauricio Leijser

Mauricio Leijser, een singer-songwriter en autodidact wat betreft zijn gitaar en pianospel. “Voor mij is muziek als een uitlaatklep in mijn altijd zo bewogen leven. Van de mooie kleine dingen in het leven tot aan de schokkende dingen die ik heb meegemaakt. Muziek is wat mij door het leven trekt. Muziek is niet iets wat je hoort... maar iets wat je voelt." Naast muziek maken is Mauricio zich ook gaan richten op andere manieren van expressie, zo is hij in aanraking gekomen met het theatervak. “Theater is volgens mij DE manier om dichter bij jezelf te komen."


Theater AanZ

Dominique Coppenrath

Dominique Coppenrath, afgestudeerd als Social Worker aan de HAN en daarna als Docent Theater aan ArtEZ te Arnhem. In de afgelopen jaren heeft Dominique gewerkt als regisseur, performer, initiator van theaterprojecten, docent/coach binnen kunsthogescholen en als begeleider in de gehandicaptenzorg. In zijn werk is hij bezig met het sociale, het artistieke of de versmelting hiervan.
“Binnen mijn werk is voor mij de ontmoeting belangrijk; of ik nu doceer/coach, speel, maak, mensen begeleid in de gehandicaptenzorg of zoals nu bij LEEF! als gespreksleider. Wie is de ander? Wat beweegt de ander? Hoe raakt dat jou en mij? Wie we zijn als mens en waarom we ‘doen wat we doen’ is iets wat me al vanaf jongs af aan intrigeert. Met mijn nieuwsgierigheid hoop ik een ontmoeting te realiseren waarin we met elkaar delen, geraakt mogen worden en mogen groeien.”


Reacties

19 MEI 2021 DOOR BRIGITTE VAN DE KOEVERING, DOCENT SUMMA COLLEGE
Vandaag hebben onze leerlingen van leerjaar drie studenten van de opleiding pedagogisch werk gekeken naar de voorstelling 'Leef', waarin drie waargebeurde verhalen worden nagespeeld van jongeren die worstelen met hun seksuele identiteit. Het riep herkenning en emoties. Studenten werden na afloop uitgenodigd om te reageren en na te denken over hoe de situaties niet alleen henzelf raken maar ook de manier waarop zij met kinderen omgaan. Ik weet zeker dat er na afloop meer empathie en begrip is voor iedereen die worstelt met gender issues. We hebben vandaag een belangrijke en waardevolle boodschap meegekregen.

11 DECEMBER 2020 DOOR CLAUDIA HEIJINK , DOCENT GRAAFSCHAP COLLEGE
Wij zijn heel erg tevreden hoe alles is verlopen. De voorstelling LEEF! en hoe de acteurs met de studenten in gesprek gingen levert echt een bijdrage aan het nadenken over liefde en identiteit. Er werden inderdaad sterke meningen geventileerd, maar het ging goed en er volgden mooie gesprekken. Ook zijn we er nu in de klas nog steeds over aan het napraten met de studenten.  En voor de acteurs alleen maar lof voor de wijze waarop zij het gesprek zijn aangegaan met onze bijzondere en gemêleerde doelgroep. Door de voorstelling LEEF!, gaat het onderwerp 'liefde en identiteit' leven en is er een opening om het gesprek aan te gaan." - Claudia Heijink 

24 NOVEMBER 2020 DOOR STUDENT ROC
Ik heb vanmorgen op school jullie theater mogen bekijken en bij de “vragen ronde” raakte ik een beetje emotioneel. (I’m the girl that cried, ik weet niet precies waarom, but it happened😅). Na de afsluiting kwam je even praten maar was ik in m’n hoofd overal en nergens, vandaar dat ik niet veel zinnigs te zeggen had, maar ik vond het wel fijn dat je het even deed. Dus bij deze, bedankt. En ga vooral zo door.
En ik wilde gewoon even laten weten dat ik het een erg mooi theater vond (waarschijnlijk een van de beste die ik op een school gezien heb.

22 FEBRUARI 2020 DOOR STUDENT ROC
Wauw, wat een super mooie en goed gespeelde voorstelling, ik heb lang nagedacht om dit te zeggen maar heb het toch gedaan. Ik vond het zo mooi omdat de voorstelling precies een spiegeling is van mijn leven.

29 MEI 2019 DOOR ANNIEK BERKEL, STAGIAIRE GRAAFSCHAP COLLEGE
Ik vond het een fantastische voorstellng. Ik kon me heel erg goed inleven ook door de goede performance van de acteurs, dus dikke shout out naar hun! Bedankt dat ik dit mocht ervaren, en dat er nog duizenden mensen geïnsprireerd en geraakt mogen worden!

5 APRIL 2019 DOOR DOCENT ROC
Prachtig gespeelde voorstelling die raakt en veel diverse gevoelens losmaakt! Heel goed dat deze voorstelling gespeeld wordt op het MBO!

5 OKTOBER 2018 DOOR DOCENT ROC
LEEF! is een indrukwekkende voorstelling, die verhaalt over drie waargebeurde verhalen uit het MBO. Het geeft aanleiding tot discussie en nadenken over seksuele diversiteit. De acteurs zijn zeer overtuigend en meerdere docenten en studenten zaten met een brok in de keel te kijken en luisteren.

13 SEPTEMBER 2018 DOOR DOCENT ROC
Moet het toch even zeggen; wat was LEEF! een indrukwekkende voorstelling. Mijn leerlingen hebben het er nog steeds over! Heel goed gedaan! Veel emoties kwamen los en er heerste een veilige sfeer. Mede dankzij jullie! Ik was trots! Op jullie en mijn studenten.

12 SEPTEMBER 2018 DOOR FAIRUZZA
Ik vond LEEF! een hele mooie voorstelling, ook omdat ik me er zo goed in herkende, het nog niet durven zeggen, maar het toch gedaan hebt. Bang voor de acceptatie van je ouders, iedereen. Heb het verteld en ze reageerde erg goed! Ik vond het echt heel mooi! Ga zo door!!!.

27 JUNI 2018 DOOR MARGRET OUDEJANS
Wat een respect voor de acteurs. Om LEEF zo neer te zetten met z'n 3en echt fantastisch. Mijn studenten en collega's waren dan ook zeer onder de indruk. Wat ook bijzonder was, was dat er een oudere studente na de voorstelling durfde te zeggen dat zij eigenlijk ook bi was. Het stuk heeft heel veel vragen en antwoorden opgeleverd en ik ben jullie dan ook enorm dankbaar dat jullie dit bij ons op school kwamen uitvoeren.

10 APRIL 2018 DOOR DOCENT ROC
Ik heb veel positieve geluiden gehoord van studenten en collega docenten. De studenten waren onder de indruk van het verhaal en zij vonden LEEF! een mooie voorstelling. De studenten waren in het nagesprek ook open en betrokken. Ze hebben een uur aandachtig zitten luisteren. Dat was mooi om te zien. De opstelling draagt, denk ik, ook bij aan de impact op de studenten.

Speeldata

Theater AanZ speelt de voorstellingen door het hele land. Dit zijn vrijwel altijd besloten voorstellingen. Zolang de corona maatregels van kracht zijn, is het helaas niet mogelijk als gast de voorstelling te bezoeken. Wilt u wel meer weten over LEEF? Mail dan naar hester@theater-aanz.nl.

 

 22 april 2021     Stadskanaal
 20 mei 2021    Eindhoven
 27 mei 2021    Eindhoven
 2 juni 2021    Nijmegen
 3 juni 2021    Nijmegen
 9 juni 2021    Nijmegen
 10 juni 2021    Nijmegen
 17 juni 2021    Dordrecht
 24 juni 2021    Dordrecht
 

Speelvoorwaarden

Theater AanZ kiest voor een publieksopstelling die organisch ontstaat bij binnenkomst, waardoor de vrijheid direct al ervaren wordt. De voorstelling is daardoor veel minder gedistantieerd dan een traditionele theatervoorstelling. Je kunt niet alleen maar kijken, je wordt aangesproken, zowel door de acteurs (direct) als door het publiek (indirect). Je wordt medeplichtig gemaakt aan het verhaal.

LEEF! speelt in een groot, leeg klaslokaal of dramalokaal met 85 stapelbare stoelen, zonder geluidsoverlast van derden. De benodigde ruimte is minimaal 10x10 meter (vlakke vloer voorstelling). In de ruime zijn geen obstakels zoals (vast) meubiliair, pilaren of elektrapaaltjes.

De voorstelling duurt ongeveer 90 minuten, en speelt voor maximaal 80 personen, waarvan minimaal twee mentoren of docenten. LEEF! speelt door het hele land.

Beschikbaarheid en prijzen zijn op te vragen via boekingen@theater-aanz.nl. Vaste speeldagen zijn woensdag en donderdag. LEEF! speelt tot 1 juli 2021.

LET OP:
Vanwege de corona maatregels hanteren we een aangepaste publieksopstelling. Daarbij is er ruimte voor 40 studenten. Download onderstaand document met de aangepaste 'corona proof' opstelling. Voor meer informatie mail dan vooral naar boekingen@theater-aanz.nl.

LEEF! speelvoorwaarden volgens RIVM richtlijnen

Educatie

De voorstellingen van Theater AanZ hebben altijd een interactief gedeelte. Bij het kijken naar theater hoort ook het vormen van een mening over de voorstelling. Wij impliceren niet dat wij ons publiek iets komen leren, maar het is de bedoeling dat het publiek zelf een visie/idee vormt over de aangereikte thema's. Wij hebben niet alle antwoorden, maar zijn bereid om samen met ons publiek te gaan zoeken naar de mogelijkheden.

Wij dagen het publiek uit kleur te bekennen, van zich laten te horen en hun ideeën te delen. Bij iedere voorstelling bieden wij ook de mogelijkheid om de acteurs persoonlijk te ontmoeten. Dan kun je vragen stellen en ervaringen of verhalen delen.

Geef je reactie

Heb je één van onze voorstellingen gezien en wil je een reactie of opmerking geven? Dat kan, ook anoniem, via dit reactieformulier.

Ik ben:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.