LUCY

LUCY is een voorstelling over het recht op eigen seksualiteit in alle vrijheid én gelijkwaardigheid. Met de voorstelling LUCY emanciperen we ‘lekker’ samen verder en maken we met elkaar een vuist in de zoektocht mens te zijn. Met deze voorstelling verbinden we kunst en cultuur aan het burgerschapsonderwijs. LUCY sluit aan bij de burgerschapsdoelen 'Seksualiteit & Relaties'.

 

Jessica: Kom, til me op. Hou me vast en dans met me.
Aron: Uit al jouw gaten stroomt seks. Alléén maar seks.
Jessica: Niet. Dat is liefde. Alleen maar liefde.
Aron: Dat is geen liefde. Dat is seks.
Jessica: Dat is niet waar.
Aron: Dat is wel waar.

Fragment uit Lucy

Over de voorstelling

We leren dat jongens ejaculeren en meisjes menstrueren. Dat jongens masturberen en meisjes zwanger raken. Jongens plezier, meisjes pijn. Jongens ja, meisjes nee. Seks lijkt voor haar niet iets waar je van geniet maar waar je je tegen moet verweren. Zeg je geen nee, dan ben je een slet. Zeg je nee, dan bedoel je ja.
(uit 'Nouveau Fuck' van Stella Bergsma).

LUCY is een voorstelling over het recht op ieders eigen seksualiteit in alle vrijheid én gelijkwaardigheid. Met de voorstelling LUCY emanciperen we ‘lekker’ samen verder en maken we met elkaar een vuist in de zoektocht mens te zijn. Met deze voorstelling verbinden we kunst en cultuur aan het burgerschapsonderwijs. LUCY sluit aan bij de burgerschapsdoelen 'Seksualiteit & Relaties'.

Jessica en Aron worden verliefd en komen terecht in de zwoele kolkende arena van de liefde waar ze, onder ‘de vleugels’ van Lucy, met elkaar de strijd aangaan om in vrijheid en gelijkwaardigheid het recht op ieders eigen seksualiteit te onderzoeken, te bewaken, te bevechten en op te eisen. Een strijd tussen de seksen die niet zonder het publiek gestreden kan worden. Een wilde, brutale, muzikale en sexy voorstelling waarbij we smullend en zonder vrees het ‘slagveld’ zullen verlaten. 

Lucy:
'Ik wil de liefde zien.
Ik wil je leren kennen.
Ik wil je in mijn armen sluiten,
ik wil je strelen, 
ik wil je in de ogen kijken’

 

De voorstelling LUCY is voor iedereen vanaf 16 jaar en is met name geschikt voor alle niveaus en afdelingen van het mbo en hbo.

Credits

REGIE Jolanda de Groot | TEKST Marian van Hoof | ACTEURS Marjolein van der Meer, Guillano Herdigein, Dominique Coppenrath | VORMGEVING Jan van Hoof | DRAMATURGIE & COACHING Anna van Hoof | PUBLICITEIT & ACQUISTIE Hester Klein Tijssink | BOEKINGEN Roy Potijk | PRODUCTIE Martine Temmink & Houda Bibouda | CHOREOGRAFIE  Fariza Achoendova | KOSTUUMONTWERP Mathilde van der Hoop | EDUCATIE Carolien Ruoff | FOTOGRAFIE Karin Jonkers | GRAFISCHE VORMGEVING Yell & Yonkers | TRAILER Ruut van der Beele

Mede mogelijk gemaakt door:

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ministerie van OCW
Theater AanZ

Marjolein van der Meer

Marjolein van der Meer, afgestudeerd aan de Academie voor Theater in Tilburg. Naast als werk als actrice, werkt Marjolein ook als simulatiepatiënt, theaterdocent en theatermaker binnen het amateurcircuit.

“Juist vanwege mijn grote passie voor spelen kijk ik er erg naar uit om door middel van een voorstelling, jong volwassenen aan het denken te zetten. Theater is in mijn ogen een mooi middel om confronterende en belangrijke onderwerpen op een creatieve manier aan te snijden. Je leert je op verschillende manieren te verhouden ten opzichte van de ander en van de wereld. Het zet je aan het denken over wie jij bent, wie de ander is en wat we met elkaar te maken hebben.”


Theater AanZ

Dominique Coppenrath

Dominique – theatermaker – social worker – vragensteller - queer – hij/hem

Ik kijk er naar uit om met LUCY het publiek op te gaan zoeken
zo kunnen we samen de wereld bekijken, verkennen, bevragen
er zal worden ontdekt, gewonnen, verloren, geconfronteerd
wij zullen erachter komen wie we zijn, wie we denken te zijn, wie we willen zijn
wij zijn de wereld die we bekijken
wij zijn aanleiding, zijn oorzaak
wij kijken samen - naar elkaar vanaf ons eigen midden

(tekst geïnspireerd op Liefdesverklaring van Magne van den Berg)


Theater AanZ

Guillano Herdigein

Acteur - Theatermaker - Muzikant

Het is interessant om met de voorstelling LUCY het publiek op een muzikale & theatrale reis te nemen, aan ’t denken te zetten & om met deze voorstelling op onderzoek uit te gaan over het onderwerp vrouwen anno deze tijd. 
Wie is ze?
Wat doet ze?
En wat is een man zijn rol daarin?

Tupac:
"And since we all came from a woman
Got our name from a woman and our game from a woman
I wonder why we take from our women
Why we rape our women, do we hate our women?
I think it's time to kill for our women
Time to heal our women, be real to our women"


Reacties

17 november 2021 - De Gelderlander
"‘Aron’ trekt ervan in een stuip, maar mag jouw vriendin wel met alleen een bh onder haar jasje de deur uit?"  Lees hier het volledige artikel dat op 17 novemver is gepubliceerd in De Gelderlander.

 

9 november 2021 - student Landstede
Mooie voorstelling die veel vragen doet opdoen. Respect voor de uitvoering! Ook het gedeelte over de kleding van Lucy bij de nabespreking raakte mij. Zelf ben ik gay (half in/uit de kast) en ik heb ook vaak dat ik bepaalde kleding of sieraden niet draag als ik met sommige vrienden uitga, of naar de kroeg in de mijn dorp. Het kan om zoiets kleins gaan als een ring of een ketting, ookal zie ik andere "hetero" jongens die ook wel eens dragen. Ik ben altijd bang om ontdekt, gepest en in elkaar geslagen te worden. Fijn dat jullie voorstelling dingen als fijn voelen in je kleding en relatieproblemen aan het licht brengt. Nogmaals respect, door een geïnspireerde toekijker :)


14 oktober 2021 - Roos, student Social Work Hogeschool Utrecht
Inmiddels alweer 2 weken geleden had ik het geluk bij de première van Lucy aanwezig te mogen zijn. Ik voelde me verbaasd, overdonderd en van mijn sokken geblazen: wat een sterke voorstelling. De doelgroep is ROC- en HBO-studenten - ik ben zelf 28 en had gewild dat ik deze voorstelling 10 jaar geleden had kunnen zien 🙂
 

7 oktober 20212 - student ROC van Amsterdam
"​​​​​Ik heb geleerd dat ik vrijheid van mannen hoor te krijgen. De acteurs spelen geweldig!"
 

5 oktober 2021- Saskia Maas, Docent & studieloopbaanbegeleider ROC van Amsterdam
"Wat een eer dat de eerste twee officiële voorstellingen van Lucy voor onze lesgroepen gespeeld werden! Vol trots heb ik gekeken hoe deze ontvangen werd door onze studenten en hoe zij reageerde tijdens de voorstelling en de nabespreking. Lucy heeft indruk gemaakt, iets los gemaakt en mooie gesprekken opgeleverd met en tussen de studenten maar ook onderling tussen onze docenten!"

 

30 september 2021 - Gast bij de première
"Als ik LUCY vroeger op mijn school had gezien, dan had ik gevoeld dat ik het volledige recht had op mijn eigen seksualiteit."

 

Speeldata

Theater AanZ speelt haar voorstellingen door het hele land. Dit zijn vrijwel altijd besloten voorstellingen. In overleg met de school is het mogelijk om twee gasten namens Theater AanZ te laten aansluiten bij één van de voorstellingen. Wilt u wel meer weten? Mail dan naar hester@theater-aanz.nl.

LUCY speelt: 

dinsdag 5 oktober 2021    Amsterdam
woensdag 6 oktober 2021    Den Bosch
dinsdag 12 oktober 2021    Den Bosch
woensdag 13 oktober 2021    Den Bosch
dinsdag 19 oktober 2021    Den Bosch
dinsdag 2 november 2021    Velp
woensdag 3 november 2021    Rotterdam
dinsdag 9 november 2021    Raalte
woensdag 10 november 2021    Haarlem
dinsdag 16 november 2021    Stadskanaal
woensdag 17 november 2021    Zwolle
dinsdag 23 november 2021   Woerden
woensdag 24 november 2021    Groningen
dinsdag 7 december 2021   Amersfoort
dinsdag 14 december 2021    Nijmegen
dinsdag 21 december 2021    Goes

Speelvoorwaarden

LUCY speelt in een groot, leeg klaslokaal of dramalokaal met 60 stapelbare stoelen, zonder geluidsoverlast van derden. De benodigde ruimte is minimaal 16x14 meter (vlakke vloer voorstelling). In de ruime zijn geen obstakels zoals podium, (vast) meubilair, pilaren of elektrapaaltjes.

De voorstelling duurt ongeveer 90 minuten, en speelt voor maximaal 60 personen, waarvan minimaal twee mentoren of docenten. LUCY speelt door het hele land. Vaste speeldagen zijn dinsdag en woensdag.

Beschikbaarheid en prijzen zijn op te vragen via boekingen@theater-aanz.nl.

Vloerplan LUCY

Educatie

De voorstellingen van Theater AanZ hebben altijd een interactief gedeelte. Bij het kijken naar theater hoort ook het  het reflecteren op de voorstelling. Wij impliceren niet dat wij ons publiek iets komen leren, maar het is de bedoeling dat het publiek zelf een visie/idee vormt over de aangereikte thema's. Wij hebben niet alle antwoorden, maar zijn bereid om samen met ons publiek te gaan zoeken naar de mogelijkheden.

Wij dagen het publiek uit kleur te bekennen, van zich te laten horen en hun ideeën te delen. Bij iedere voorstelling bieden wij ook de mogelijkheid om de acteurs persoonlijk te ontmoeten. Dan kun je vragen stellen en ervaringen of verhalen delen. 

Geef je reactie

Ik ben:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.