LUCY

LUCY is een voorstelling over het recht op eigen seksualiteit in alle vrijheid én gelijkwaardigheid. Met de voorstelling LUCY emanciperen we ‘lekker’ samen verder en maken we met elkaar een vuist in de zoektocht mens te zijn. Met deze voorstelling verbinden we kunst en cultuur aan het burgerschapsonderwijs. LUCY sluit aan bij de burgerschapsdoelen 'Seksualiteit & Relaties'.

 

Jessica: Kom, til me op. Hou me vast en dans met me.
Aron: Uit al jouw gaten stroomt seks. Alléén maar seks.
Jessica: Niet. Dat is liefde. Alleen maar liefde.
Aron: Dat is geen liefde. Dat is seks.
Jessica: Dat is niet waar.
Aron: Dat is wel waar.

Fragment uit Lucy

Over de voorstelling

We leren dat jongens ejaculeren en meisjes menstrueren. Dat jongens masturberen en meisjes zwanger raken. Jongens plezier, meisjes pijn. Jongens ja, meisjes nee. Seks lijkt voor haar niet iets waar je van geniet maar waar je je tegen moet verweren. Zeg je geen nee, dan ben je een slet. Zeg je nee, dan bedoel je ja.
(uit 'Nouveau Fuck' van Stella Bergsma).

LUCY is een voorstelling over het recht op ieders eigen seksualiteit in alle vrijheid én gelijkwaardigheid. Met de voorstelling LUCY emanciperen we ‘lekker’ samen verder en maken we met elkaar een vuist in de zoektocht mens te zijn. Met deze voorstelling verbinden we kunst en cultuur aan het burgerschapsonderwijs. LUCY sluit aan bij de burgerschapsdoelen 'Seksualiteit & Relaties'.

Jessica en Aron worden verliefd en komen terecht in de zwoele kolkende arena van de liefde waar ze, onder ‘de vleugels’ van Lucy, met elkaar de strijd aangaan om in vrijheid en gelijkwaardigheid het recht op ieders eigen seksualiteit te onderzoeken, te bewaken, te bevechten en op te eisen. Een strijd tussen de seksen die niet zonder het publiek gestreden kan worden. Een wilde, brutale, muzikale en sexy voorstelling waarbij we smullend en zonder vrees het ‘slagveld’ zullen verlaten. 

Lucy:
'Ik wil de liefde zien.
Ik wil je leren kennen.
Ik wil je in mijn armen sluiten,
ik wil je strelen, 
ik wil je in de ogen kijken’

 

De voorstelling LUCY is voor iedereen vanaf 16 jaar en is met name geschikt voor alle niveaus en afdelingen van het mbo en hbo.

Credits

REGIE Jolanda de Groot | TEKST Marian van Hoof | ACTEURS Marjolein van der Meer, Lucien Rentmeester, Dominique Coppenrath | VORMGEVING Jan van Hoof | DRAMATURGIE & COACHING Anna van Hoof | PUBLICITEIT & ACQUISTIE Hester Klein Tฤณssink | BOEKINGEN Roy Potijk | PRODUCTIE Martine Temmink & Houda Bibouda | CHOREOGRAFIE  Fariza Achoendova | KOSTUUMONTWERP Mathilde van der Hoop | EDUCATIE Carolien Ruoff | FOTOGRAFIE Karin Jonkers | GRAFISCHE VORMGEVING Yell & Yonkers | TRAILER Ruut van der Beele

Mede mogelijk gemaakt door:

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ministerie van OCW
Theater AanZ

Marjolein van der Meer

Marjolein van der Meer, afgestudeerd aan de Academie voor Theater in Tilburg. Naast als werk als actrice, werkt Marjolein ook als simulatiepatiënt, theaterdocent en theatermaker binnen het amateurcircuit.

“Juist vanwege mijn grote passie voor spelen kijk ik er erg naar uit om door middel van een voorstelling, jong volwassenen aan het denken te zetten. Theater is in mijn ogen een mooi middel om confronterende en belangrijke onderwerpen op een creatieve manier aan te snijden. Je leert je op verschillende manieren te verhouden ten opzichte van de ander en van de wereld. Het zet je aan het denken over wie jij bent, wie de ander is en wat we met elkaar te maken hebben.”


Theater AanZ

Dominique Coppenrath

Dominique – theatermaker – social worker – vragensteller - queer – hij/hem

Ik kijk er naar uit om met LUCY het publiek op te gaan zoeken
zo kunnen we samen de wereld bekijken, verkennen, bevragen
er zal worden ontdekt, gewonnen, verloren, geconfronteerd
wij zullen erachter komen wie we zijn, wie we denken te zijn, wie we willen zijn
wij zijn de wereld die we bekijken
wij zijn aanleiding, zijn oorzaak
wij kijken samen - naar elkaar vanaf ons eigen midden

(tekst geïnspireerd op Liefdesverklaring van Magne van den Berg)


Theater AanZ

Lucien Rentmeester

Acteur / theatermaker

Wat ik spannend vind aan LUCY is dat er een hoop (negatieve) clichés en vooroordelen naar voren komen waarvan ik denk dat we die allemaal kennen en hebben. Ook al willen we dat liever niet. Hier tóch samen over praten is denk ik nodig en waardevol. Maar dus ook spannend. En leuk.


Reacties

7 juni - Quincy, student Landstede
De voorstelling was mooi, realistisch, grijpend en heartbreaking. Het onderwerp is altijd wel aanwezig, maar word niet altijd wat mee gedaan of serieus genomen. Het optreden was de reden dat ik naar school ging die dag. En ik heb er zeker geen spijt van gehad. 


9 maart - Jaap Proper, student Hogeschool Utrecht
Ik heb ontzettend genoten van de voorstelling. De acteurs maakte constant oogcontact met het publiek, dit zorgde voor een intense ervaring. De nabespreking werd uitstekend geleid door één van de spelers die iedereen in hun waarden liet. Ik hoop dat de voorstelling op meer opleidingen gegeven kan worden aan studenten en docenten.
 

26 februari 2022 -  Astrid de Regt, docent Hogeschool Utrecht
Inspirerend en confronterend. Knap hoe jullie stem geven aan wensen en grenzen. I love Lucy!


15 februari 2022 - Student Graafschap College Winterswijk
Ik vond de show GEWELDIG goed gespeeld vooral Aron. Ik heb zowieso wat met mensen zoals Aron die mensen hun doen en laten vind ik echt geweldig. De andere twee waren ook echt tof! Dankjewel dat jullie deze voorstelling hebben gegeven en blij zowieso door gaan op deze manier. Het concept vind ik ook een goede keuze, hier mag echt wel meer over gesproken worden over genderidentiteit en sexueel geaardheid en discriminatie en aanranding. DANKJULLIEWEL!
 

14 januari 2022 - Student ROC Nijmegen
Ik vond het een leuke interessante voorstelling. De boodschap van de voorstelling  is duidelijk over gekomen, goede acteurs en actrice! Het stuk dat je gewoon jezelf kan zijn, vond ik heel mooi en raakte mij erg van binnen. Ik vond de hele voorstelling goed in elkaar gezet en ik zat er helemaal in! ๐Ÿ™‚ Heel erg bedankt


11 januari 2022 - Annemarie van der Riet, leercoach Pedagogiek & Burgerschap ROC Nijmegen
Iedereen gun ik een LUCY! LUCY, een engelachtige dartel die er bij is waar liefde en sex groeit, bloeit, gromt, graait en om zich heen slaat of juist zacht streelt en je omhelst. LUCY, de theatervoorstelling van Theater AanZ was op ons leerplein. Studenten van Pedagogisch Werk en Entree keken, luisterden, genoten, lachten, reageerden en lieten goed van zich horen in het nagesprek. Eindelijk ging er iets WEL door. JESS en ARON speelden krachtig hun rol na weer een hele tijd op de planken.

Over seks, relaties, over wie er over jouw lijf gaat, wanneer seks fijn is en of dat voor beide partijen geldt. Over jaloezie en onzekerheid. Over hoe lastig het is om duidelijk te maken wat je wil en en wat niet. Hoe je soms onmachtig bent. En hoe vrij je bent en in hoeverre je de ander respecteert. Ook over waarom mannen altijd macho's en vrouwen altijd sletten worden genoemd.

Onze studenten herkenden het enorm. En vonden er ook veel van. Vertelden openlijk over eigen ervaringen.Tja, genoeg stof tot nadenken over hoe verhoudt je je tot seks, relaties en wat iedereen. En hoe jij er zelf mee om wil gaan. Persoonlijk Burgerschap, verras jezelf & ontdek samen. Heel blij dat ROC Nijmegen dit vak voorrang geeft, juist in deze tijden is het van groot belang dat studenten oefenen met zich verhouden tot andere denkbeelden. Dankbaar. 


17 november 2021 - De Gelderlander
"‘Aron’ trekt ervan in een stuip, maar mag jouw vriendin wel met alleen een bh onder haar jasje de deur uit?"  Lees hier het volledige artikel dat op 17 novemver is gepubliceerd in De Gelderlander.

 

9 november 2021 - student Landstede
Mooie voorstelling die veel vragen doet opdoen. Respect voor de uitvoering! Ook het gedeelte over de kleding van Lucy bij de nabespreking raakte mij. Zelf ben ik gay (half in/uit de kast) en ik heb ook vaak dat ik bepaalde kleding of sieraden niet draag als ik met sommige vrienden uitga, of naar de kroeg in de mijn dorp. Het kan om zoiets kleins gaan als een ring of een ketting, ookal zie ik andere "hetero" jongens die ook wel eens dragen. Ik ben altijd bang om ontdekt, gepest en in elkaar geslagen te worden. Fijn dat jullie voorstelling dingen als fijn voelen in je kleding en relatieproblemen aan het licht brengt. Nogmaals respect, door een geïnspireerde toekijker :)


14 oktober 2021 - Roos, student Social Work Hogeschool Utrecht
Inmiddels alweer 2 weken geleden had ik het geluk bij de première van Lucy aanwezig te mogen zijn. Ik voelde me verbaasd, overdonderd en van mijn sokken geblazen: wat een sterke voorstelling. De doelgroep is ROC- en HBO-studenten - ik ben zelf 28 en had gewild dat ik deze voorstelling 10 jaar geleden had kunnen zien ๐Ÿ™‚
 

7 oktober 20212 - student ROC van Amsterdam
"โ€‹โ€‹โ€‹โ€‹โ€‹Ik heb geleerd dat ik vrijheid van mannen hoor te krijgen. De acteurs spelen geweldig!"
 

5 oktober 2021- Saskia Maas, Docent & studieloopbaanbegeleider ROC van Amsterdam
"Wat een eer dat de eerste twee officiële voorstellingen van Lucy voor onze lesgroepen gespeeld werden! Vol trots heb ik gekeken hoe deze ontvangen werd door onze studenten en hoe zij reageerde tijdens de voorstelling en de nabespreking. Lucy heeft indruk gemaakt, iets los gemaakt en mooie gesprekken opgeleverd met en tussen de studenten maar ook onderling tussen onze docenten!"


30 september 2021 - Gast bij de première
"Als ik LUCY vroeger op mijn school had gezien, dan had ik gevoeld dat ik het volledige recht had op mijn eigen seksualiteit."

Speeldata

Theater AanZ speelt haar voorstellingen door het hele land. Dit zijn vrijwel altijd besloten voorstellingen. In overleg met de school is het mogelijk om twee gasten namens Theater AanZ te laten aansluiten bij één van de voorstellingen. Wilt u wel meer weten? Mail dan naar hester@theater-aanz.nl.

LUCY speelt: 

28-sep Den Bosch
4-okt Den Bosch
12-okt Nijmegen
19-okt Den Bosch
2-nov Haarlem
8-nov Zaandam
9-nov Zaandam
16-nov Stadskanaal
23-nov Assen
20-dec Nijmegen
10-jan Amersfoort

Speelvoorwaarden

LUCY speelt in een groot, leeg klaslokaal of dramalokaal met 60 stapelbare stoelen en 2 lage sportbankjes. De ruimte is afsluitbaar en zonder geluidsoverlast van derden. De benodigde ruimte is minimaal 16x14 meter (vlakke vloer voorstelling). In de ruimte zijn geen obstakels zoals podium, (vast) meubilair, pilaren of elektrapaaltjes.

De voorstelling duurt ongeveer 90 minuten, en speelt voor maximaal 60 personen, waarvan minimaal twee mentoren of docenten. LUCY speelt door het hele land. Vaste speeldagen zijn dinsdag en woensdag.

Beschikbaarheid en prijzen zijn op te vragen via boekingen@theater-aanz.nl.

Vloerplan LUCY

Educatie

De voorstellingen van Theater AanZ hebben altijd een interactief gedeelte. Bij het kijken naar theater hoort ook het  het reflecteren op de voorstelling. Wij impliceren niet dat wij ons publiek iets komen leren, maar het is de bedoeling dat het publiek zelf een visie/idee vormt over de aangereikte thema's. Wij hebben niet alle antwoorden, maar zijn bereid om samen met ons publiek te gaan zoeken naar de mogelijkheden.

Wij dagen het publiek uit kleur te bekennen, van zich te laten horen en hun ideeën te delen. Bij iedere voorstelling bieden wij ook de mogelijkheid om de acteurs persoonlijk te ontmoeten. Dan kun je vragen stellen en ervaringen of verhalen delen. 

Geef je reactie

Ik ben:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.