M.A.N

IN ONTWIKKELING! 
M.A.N (Meiden Anno Nu) is een voorstelling over JA zeggen tegen jezelf! Het wordt een directe verbinding en ontmoeting met kunst en met elkaar. M.A.N gaat over seksuele en relationele vorming voor zowel meiden/vrouwen én jongens/mannen. 

 

Zeg JA in plaats van NEE en leer het je dochters, want wie weet wat ze wil weet ook beter wat ze niet wil.

Uit Nouveau Fuck, Stella Bergsma

Over de voorstelling

#JA #liefde #metoo #watvindikfijn #JA #humor #ikvalopmeiden #ikvalopjongens #ikvalopjongensenmeiden #ikvalopniemand #ikweetnietopwieikval #porno #JA #ikwileerlijkzijn #deeerstekeer #nooitmeereten #sletvrees #JA #feminisme #... #... #... #... #... #.... #....#....#....#.....

En ze vertellen, vechten, zingen, schreeuwen, stampen, dansen en lachen zich een weg door een wereld waar alles draait om seksualiteit en relaties. M.A.N is een kleurrijke caleidoscoop vol van persoonlijke ontboezemingen door drie meiden, een jongen, vier barkrukken en een gitaar.

Waarom M.A.N?
Met de voorstelling M.A.N willen we meiden en vrouwen, jongens en mannen een stem geven in het ‘JA’ zeggen tegen jezelf. Waar mannen leren ‘ja’ te zeggen tegen seks, leren meisjes ‘nee’ te zeggen. Een man mag experimenteren en een vrouw moet zich weren. Een man die ‘ja’ zegt tegen seks is stoer en een vrouw die ‘ja’ zegt tegen seks is een slet en moet oppassen dat ze niet als wegwerpartikel wordt gezien. Oppassen dat ze niet zwanger raakt. Dus houden vrouwen en meiden zich in en nemen de rol op zich die van ze verwacht wordt. Daar tegenover staan jongens die zich stoerder voordoen dat dat ze zijn en leren ze te weinig hun kwetsbaarheid en onzekerheid te tonen binnen hun seksuele en relationele ontwikkeling. Hierdoor nemen ook zij de rol op die van ze verwacht wordt.

We maken een prachtige voorstelling met impact. Een voorstelling die het publiek raakt in hoofd en hart. Wij willen met de voorstelling het publiek bewust maken van de eigen gevoelens, gedachten en gedragingen. Zijn die wel van jezelf? Kijken meiden/vrouwen door hun eigen ogen naar zichzelf of door die van de maatschappij/man. En hoe kijken jongens/mannen naar zichzelf? Is dit gelijkwaardig? Wat doe je allemaal om erbij te horen? Of uit angst om er niet bij te horen? Kun je helemaal eerlijk zijn? Om te beginnen tegenover jezelf?

Seksuele en relationele vorming gaat zowel meiden/vrouwen én jongens/mannen aan. M.A.N sluit aan bij de burgerschapsdoelen 'Seksualiteit & Relaties' en met M.A.N verbinden we kunst en cultuur aan het burgerschapsonderwijs. 

De voorstelling M.A.N wordt gemaakt voor iedereen vanaf 16 jaar en is met name geschikt voor alle niveaus en afdelingen van het (speciaal) voortgezet onderwijs en het MBO en HBO.

Credits

REGIE Jolanda de Groot | TEKST Marian van Hoof | ACTEURS Cindy Liebregts, Carolien Ruoff, Marjolein van der Meer | VORMGEVING Jan van Hoof | DRAMATURGIE & COACHING Anna van Hoof | PUBLICITEIT & ACQUISTIE Hester Klein Tijssink | BOEKINGEN Roy Potijk | PRODUCTIE Martine Temmink | FOTOGRAFIE Karin Jonkers | GRAFISCHE VORMGEVING Yell & Yonkers 

Mede mogelijk gemaakt door:

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ministerie van OCW
Theater AanZ

Marjolein van der Meer

Marjolein van der Meer, afgestudeerd aan de Academie voor Theater in Tilburg. Naast als werk als actrice, werkt Marjolein ook als simulatiepatiënt, theaterdocent en theatermaker binnen het amateurcircuit.

“Juist vanwege mijn grote passie voor spelen kijk ik er erg naar uit om door middel van een voorstelling, jong volwassenen aan het denken te zetten. Theater is in mijn ogen een mooi middel om confronterende en belangrijke onderwerpen op een creatieve manier aan te snijden. Je leert je op verschillende manieren te verhouden ten opzichte van de ander en van de wereld. Het zet je aan het denken over wie jij bent, wie de ander is en wat we met elkaar te maken hebben.”


Theater AanZ

Carolien Ruof

Carolien Ruoff is in 2020 afgestudeerd aan de Academie voor Theater in Tilburg. Kersvers van de academie en te midden van de pandemie vond zij haar weg naar Theater AanZ. In haar afstudeervoorstelling droomde zij met zes Rotterdamse jongeren van een betere, bewustere en meer inclusieve wereld, maar dan wel online en op afstand. En dat terwijl het in theater voor haar juist gaat om fysieke aanwezigheid en het maken van contact. Voor de opleiding tot docent theater studeerde zij Theaterwetenschappen aan de Universiteit Utrecht waar ze een minor Genderstudies heeft gedaan.

“Het thema ligt mij nauw aan het hart. Seksualiteit en intimiteit zijn op zo veel meer manieren verbonden met onze identiteit dan je in eerste instantie zou denken. Door deze onderwerpen bespreekbaar te maken onder jongeren en te tonen dat ze niet alleen zijn in hun zoektocht, hoop ik op een bescheiden manier een verschil te kunnen maken. Daarbij geloof ik in de kracht van kwetsbaarheid, onzekerheden tonen en er samen sterker uitkomen."
 


Theater AanZ

Cindy Liebregts

Cindy Liebregts is in 2020 afgestudeerd aan de Academie voor Theater in Tilburg. Ze is dus net afgestudeerd en helemaal klaar om ervaringen op te doen in het werkveld. Het hoofddoel in haar werk is om de ander te laten groeien. De thematieken van de voorstelling M.A.N vindt Cindy erg interessant en zijn absoluut de moeite waard om over in gesprek te gaan met jongeren van nu.

"Ik vind het belangrijk dat dit verhaal gehoord wordt op scholen, zodat jongeren zich hierin kunnen herkennen (of niet) en je ze een ervaring meegeeft tijdens een ‘gewone schooldag’. Als jongeren al iets van herkenning opmerken en als hen dat aan het denken zet, in gesprek brengt of ze kan helpen, dan heb je goud in handen."


 


Speeldata

M.A.N wordt de nieuwe theatervoorstelling van Theater AanZ. Op 11 februari 2021 gaat deze voorstelling in première en op dit moment is de ontwikkeling van de voorstelling volop in gang. 
 

Kennismakingsaanbod voor scholen


Met financiële ondersteuning van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kunnen we in de periode februari t/m juni 2021 twee voorstellingen M.A.N aanbieden aan maximaal 15 scholen. Wilt u gebruik maken van dit kennismakingsaanbod, neem dan contact op met Hester Klein Tijssink via 06-13316516 of hester@theater-aanz.nl.

Natuurlijk is het ook mogelijk M.A.N als reguliere voorstelling te boeken. 

 

Educatie

De voorstellingen van Theater AanZ hebben altijd een interactief gedeelte. Bij het kijken naar theater hoort ook het vormen van een mening over de voorstelling. Wij impliceren niet dat wij ons publiek iets komen leren, maar het is de bedoeling dat het publiek zelf een visie/idee vormt over de aangereikte thema's. Wij hebben niet alle antwoorden, maar zijn bereid om samen met ons publiek te gaan zoeken naar de mogelijkheden.

Wij dagen het publiek uit kleur te bekennen, van zich laten te horen en hun ideeën te delen. Bij iedere voorstelling bieden wij ook de mogelijkheid om de acteurs persoonlijk te ontmoeten. Dan kun je vragen stellen en ervaringen of verhalen delen.

Geef je reactie

Ik ben:
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.