Nieuws Archief

6 januari 2019

Even voorstellen: Maiko Zimmer

Hoi! Ik ben Maiko Zimmer. Ik zit op dit moment in mijn afstudeerjaar van de opleiding Docent Theater aan ArtEZ in Zwolle, en ik loop nu mijn eindstage bij Theater AanZ. 

In mijn derde jaar van de opleiding heb ik veel ervaring opgedaan binnen het sociaal-artistieke werkveld, en vanuit daar ben ik hier terecht gekomen. Ik heb veel sociaal-artistieke voorstellingen gezien, maar wat mij vaak opviel, en wat ik erg jammer vind, is dat deze voorstellingen vaak ‘veel sociaal, weinig artistiek’ zijn. Op sociaal vlak zijn de voorstellingen heel sterk, maar de artistieke kwaliteit ligt niet heel hoog. 
Bij Theater AanZ is dat anders, en daar ben ik erg door gefascineerd. Hier liggen de sociale én artistieke kwaliteit op één heldere lijn, en daar word ik als toekomstig theatermaker heel blij van. 

Op dit moment loop ik mee met het proces van één van de nieuwe projecten van Theater AanZ: Stil Verdriet, waarbij ik het project van verschillende kanten meekrijg. Ten eerste ben ik een van de spelers/ervaringsdeskundigen, en we zijn nu elke vrijdag bezig met vooronderzoek. We onderzoeken samen wat het voor ons betekent om christen te zijn, wat het voor mij betekent om christen en homo te zijn, en wat er wel en niet gezegd mag worden binnen de christelijke geloofsgemeenschap. Daarnaast ben ik als stagiair ook bezig met de andere kant van zo’n project: zo moet er een projectplan worden opgesteld, moeten er subsidies worden aangevraagd en scholen worden benaderd. Om zo’n nieuw project van alle kanten mee te maken, en om nu ook zelf te kunnen onderzoeken hoe de sociale en artistieke kwaliteit gelijk kunnen zijn aan elkaar, is ontzettend bijzonder en echt heel leerzaam. 
 

Stil Verdriet

29 november 2018

Geen Gezicht, de allerlaatste...

Theater AanZ

En daar gaan ze dan, na 325 voorstellingen gespeeld te hebben door het hele land, voor misschien wel 30.000 studenten. Het is gezien, het is gehoord, en wij hebben genoten! Dank, lieve Melissa, Roxane en Said. Wat hebben jullie het goed gedaan.

De allerlaatste voorstelling Geen Gezicht mochten we spelen bij ROC van Twente. Het was prachtig, veel betrokken studenten, mooie vragen en op het einde, welverdiend, een staande ovatie!


18 december 2017

Afscheid van ID

Theater AanZ

Op 18 december 2017 speelde ID, over de vrijheid jezelf te durven zijn voor de allerlaatste keer.

We waren te gast in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel, waar we voor 175 2e jaars leerlingen voor de allerlaatste keer de verhalen van Sandro, Suus, Mischa en Barbara hebben verteld, waar het publiek ademloos toegekeken heeft en waar onze spelers de wereld weer een stukje mooier hebben weten te maken. Nu vliegen deze mooie spelers uit naar nieuwe avonturen en kijken we heel blij en tevreden terug op ruim 80 voorstellingen die we sinds januari 2016 hebben mogen laten zien. 


26 juni 2016

Theater AanZ wint Annie Brouwer-Korf Prijs

Tijdens het Midzomergrachtfestival is Theater AanZ uitgeroepen tot de winnaar van de Annie Brouwer Korf Prijs 2016. Sinds 2007 wordt deze LHBT-emancipatieprijs, vernoemd naar de toenmalige burgemeester Annie Brouwer-Korf, uitgereikt. De prijs bestaat uit een bedrag van € 5.000,-.

Theater AanZ speelt sinds 2011/2012 theatervoorstellingen op het voortgezet onderwijs en MBO in Utrecht. Zij werkt nauw samen met gemeente Utrecht om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk scholen de acceptatie van seksuele diversiteit bevorderen. Met de voorstelling ‘ID, over de vrijheid jezelf te durven zijn’ richt Theater AanZ zich op een breder thema: genderdiversiteit. Met het geldbedrag wil AanZ lerarenopleidingen en Pabo’s van de Utrechtse hbo’s financieel tegemoet komen als zij ID inzetten voor hun studenten. Het doel is zoveel mogelijk toekomstige onderwijs- en welzijnsprofessionals te bereiken, zodat zij zich (nog) beter kunnen inzetten in het creëren van een sociaal veilige leeromgeving voor genderdiverse jongeren, leerlingen, studenten. Hiernaast worden zij begeleid in het vormen van hun eigen standpunt ten aanzien van genderdiversiteit, als persoon en als professional.

Marian van Hoof en Jolanda de Groot (zakelijk en artistiek directeur), tijdens de uitreiking; “We bestaan dit jaar 10 jaar en wat een prachtig cadeau is dit! En van die 10 jaar spelen we al 7 jaar op de Utrechtse scholen. Onze nieuwste voorstelling ID, over de dynamiek in genderdiversiteit, zal met dit prachtige geldbedrag ingezet gaan worden op de hbo pabo en lerarenopleidingen. Want waar kun je beter beginnen dan op de basisscholen.’


29 november 2014

Uitreiking Gelderse Pauwenveer van Prins Bernhard Cultuurfonds

Zaterdag 29 november kreeg Theater AanZ uit handen van Commissaris van Koning C.G.A. Cornielje de Gelderse Pauwenveer 2014 van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt.

De jury oordeelde dat Theater AanZ de Gelderse Pauwenveer heeft gekregen vanwege de goede artistieke inhoudelijke wijze waarmee zij een bijdrage leveren aan een verdraagzame samenleving. Ook waardeert de jury het feit dat diverse groepen worden benaderd, zoals leerlingen, leerkrachten en ouders. Hierdoor wordt de boodschap op verschillende niveaus uitgedragen. Lees hier het volledige juryrapport.

We kijken er met ontzettend veel plezier en trots op terug. De mooie reacties, de ontroering bij het persoonlijke dankwoord van Marian en de lovende woorden van het Prins Bernhard Cultuurfonds.