Nieuws

18 december 2019

Acteurs Stil Verdriet bezoeken Regenboog Kerstconcert in Westerkerk Amsterdam

Op zaterdag 14 december 2019 vond in Amsterdam het Regenboog Kerstconcert plaats: een concert om aandacht te vragen voor de positie van dak- en thuisloze LHBTI-jongeren, georganiseerd door COC Nederland, Leger Des Heils en HVO Qeurido. ‘’Een bijzondere samenwerking tussen organisaties die elkaar tot nu toe niet altijd als vanzelfsprekend vonden.’’ (zoals staat beschreven in het programmaboekje). Maiko, acteur in de voorstelling in het project Stil Verdriet, was hierbij aanwezig. Hij deelt zijn ervaring.

"Ik was er deze avond bij. Het was een bijzonder en mooi concert, gevuld met liefde en acceptatie. Het was voor mij als christen en homo ook een hele nieuwe ervaring om in een kerk te zitten met zoveel mensen die niet cisgender en/of heteroseksueel zijn. Maar wat ik bovenal ervoer is dat er geen oordeel heerste: onder christenen geen oordeel omdat ik homo ben, maar ook onder homo’s geen oordeel omdat ik christen ben. Vaak voel ik toch wel één van de twee, maar nu was dat niet, en dat was fijn.

Er werden ook verhalen verteld. Verhalen die bewijzen waarom het project ‘Stil Verdriet’ zo hard nodig is. Neem het verhaal van Joel (20), die opgroeide in een streng gelovig gezin. Op zijn zeventiende kwam hij uit de kast tegenover zijn ouders. "Mijn ouders zeiden: je weet toch wat er in de bijbel staat over homoseksualiteit? Ze vonden het raar, ze wezen het af. Ik weet nog dat mijn moeder naar de wc vluchtte, mijn vader werd ontzettend boos. Hij maakte twee keer heel duidelijk dat ik weg moest uit huis. Hij wilde me niet meer.” De twee weken die daarop volgde waren voor Joel verschrikkelijk. "Ik werd ook geslagen. De dominee werd er zelfs bij gehaald om te kijken of ze me konden genezen." Uiteindelijk vluchtte Joel uit huis, en sliep hij bij vrienden, kennissen, maar soms ook vreemden. Deze periode was slopend voor hem. Met Joel gaat het nu gelukkig beter.

Ik verlaat het concert met een dubbel gevoel. Aan de ene kant zo blij vanwege de sfeer die er hing, het gevoel van samenzijn en acceptatie, maar aan de andere kant ook verdriet en boosheid vanwege de verhalen zoals die van Joel. Ik besef opnieuw hoeveel er nog veranderd moet worden. Dat er openheid moet komen, dat er vanuit liefde met elkaar gepraat moet kunnen worden, maar bovenal dat er geluisterd moet worden. Luisteren naar verhalen als die van Joel, en er dan samen alles aan doen om ervoor te zorgen dat zulke vreselijke dingen nooit meer zullen gebeuren. Dat, net zoals hoe ik mij voelde in die kerk, iedereen zich geaccepteerd, gehoord en geliefd voelt. En dan niet alleen in de Westerkerk op een zaterdagavond, maar altijd en overal."

- Maiko

 

Theater AanZ