Nieuws

15 april 2019

Verhalensessie voor HannaH

Om input te krijgen voor de nieuwe voorstelling HannaH (over polarisatie, groepsvorming en uitsluiting) organiseren de schrijver en de educatiemedewerker van Theater AanZ verschillende verhalensessies met leerlingen uit het VO. Buiten dat het fantastisch materiaal oplevert, raakt het ook de noodzaak voor het maken van deze nieuwe opvolger van Lokaal G1.25.

Afgelopen week keken 28 enthousiaste leerlingen naar de vier foto’s van de personages; Liza, Lars, HannaH en Omar. De personages hebben een diverse culturele achtergrond en zijn hetero (Omar en Liza) en homo (Lars en HannaH). Ideeën en meningen over cultuur, geloof, huidskleur, liefde en gender vliegen over en weer. Volgens de leerlingen zijn ze alle vier hetero.

Net voordat ze aan het einde van de sessie mogen kiezen bij wie ze aan tafel gaan zitten, komen ze er achter dat Lars en HannaH homo zijn. Alle meiden schuiven aan bij Liza, de jongens bij Omar en 3 verdwaalde jongens belanden per ongeluk bij HannaH. De tafel van Lars blijft leeg. De leerlingen wordt gevraagd om zich heen te kijken hoe de groepen verdeeld zijn en even wordt het stil….. Iedereen kijkt naar de lege tafel. Je ziet dat sommigen iets doorhebben, dat ze schrikken. ‘Was dat die tafel van Lars?’ vraagt een leerling. ‘Ooh, dat is wel zielig, dat daar niemand is gaan zitten.’ De jongen staat op. ‘Ik ga toch daar zitten, ik wil niet dat hij alleen is.’ Als enige schuift hij aan bij de tafel van Lars. De rest van de klas kijkt, ze vinden het goed wat hij doet maar niemand volgt hem.

Op naar de volgende verhalensessie.