Nieuws Archief

6 januari 2019

Even voorstellen: Maiko Zimmer

Hoi! Ik ben Maiko Zimmer. Ik zit op dit moment in mijn afstudeerjaar van de opleiding Docent Theater aan ArtEZ in Zwolle, en ik loop nu mijn eindstage bij Theater AanZ. 

In mijn derde jaar van de opleiding heb ik veel ervaring opgedaan binnen het sociaal-artistieke werkveld, en vanuit daar ben ik hier terecht gekomen. Ik heb veel sociaal-artistieke voorstellingen gezien, maar wat mij vaak opviel, en wat ik erg jammer vind, is dat deze voorstellingen vaak ‘veel sociaal, weinig artistiek’ zijn. Op sociaal vlak zijn de voorstellingen heel sterk, maar de artistieke kwaliteit ligt niet heel hoog. 
Bij Theater AanZ is dat anders, en daar ben ik erg door gefascineerd. Hier liggen de sociale én artistieke kwaliteit op één heldere lijn, en daar word ik als toekomstig theatermaker heel blij van. 

Op dit moment loop ik mee met het proces van één van de nieuwe projecten van Theater AanZ: Stil Verdriet, waarbij ik het project van verschillende kanten meekrijg. Ten eerste ben ik een van de spelers/ervaringsdeskundigen, en we zijn nu elke vrijdag bezig met vooronderzoek. We onderzoeken samen wat het voor ons betekent om christen te zijn, wat het voor mij betekent om christen en homo te zijn, en wat er wel en niet gezegd mag worden binnen de christelijke geloofsgemeenschap. Daarnaast ben ik als stagiair ook bezig met de andere kant van zo’n project: zo moet er een projectplan worden opgesteld, moeten er subsidies worden aangevraagd en scholen worden benaderd. Om zo’n nieuw project van alle kanten mee te maken, en om nu ook zelf te kunnen onderzoeken hoe de sociale en artistieke kwaliteit gelijk kunnen zijn aan elkaar, is ontzettend bijzonder en echt heel leerzaam. 
 

Stil Verdriet